AKP’nin ‘Nevruz’ yaklaşımını beğendi

CHP Eski Genel Başkanı, eski bakan, milletvekili, gazeteci-yazar Altan Öymen, Turkish Forum UK’in düzenlediği  geleneksel sohbet toplantılarının son konuğu oldu.


Hammersmith’deki Novotel’de düzenlenen “Avrupa Birliği Sürecinde Anadolu Kültürleri” konulu toplantıya 80’e yakın konuk katılırken, Konsolos Şener Cebeci, Turizm ve Tanıtma Müşaviri Tolga Tüylüoğlu, Büyükelçilik üçüncü katibi Burak Karartı da Öymen’i ilgiyle dinleyenler arasındaydı.


TFUK’un davetlisi olarak eşi Aysel Öymen ile Londra’ya gelen Altan Öymen, Royal Academy of Arts’da Ocak ayından beri açık olan “Turks” sergisini de gezdi. TFUK Başkanı Hasan Taşlıca’nin evsahipliğini yaptığı yemekli toplantıda, Altan Öymen, “Cumhuriyet Halk Partisinin en eski üyesi” olarak tanıtıldı.


Sözlerine, Londra’da bulunmaktan ve İngiltere’de  yaşayan Türklerin, küreselleşen dünyada ülkelerini kendi olanaklarıyla tanıtma çabasında bulunduğunu görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek başlayan Altan Öymen; sözlerini şöyle sürdürdü;


“Türkiye’nin Avrupa’ya yolu 3.Selim’e, Tanzimat Devrine, Atatürk dönemine dayanır. Çağdaşlaşma, Atatürk döneminde de hep Avrupalılaşmayla  özdeşleşmiştir. Bizim asıl Batıya, Avrupa’ya yönelişimiz Atatürk dönemindedir. Türkiye, 1924’de  hukuk devrimine girişti ve kanunları Avrupa’dan alınmıştır. Medeni kanun geldiğinde, özellikle o devirde geride kaldığımız kadın hakları konusunda büyük adımlar atıldı.”


Türkiye’nin, Avrupa ve Batılılaşma yolunda attığı adımları, katıldığı  çok uluslu örgütleri anlatan Öymen, Avrupa Birliğine girme yolunda son yıllarda girişilen reformalara değinerek, “İşkence ile mücadeleden, ölüm cezasının kaldırılmasına kadar bunlar medeniyetin hukuk alanında ulaştığı en büyük aşamalardır. Kopenhag kriterleri olmadan, AB olmadan yapılsaydı daha iyi olurdu. “ dedi.


KADIN-ERKEK EŞİTSİZLİĞİ


AB içinde, Türkiye’nin üyeliğine karşı mukavemet bulunduğunu ve bunun “kültür farkına” dayandırıldığını vurgulayan Altan Öymen, bunun din farkı sözünün nezaketen söylenmesi olduğunu belirtti. İngiltere’de imparatorluk geleneğinden dolayi çok kültürlü yaşama alışkın olunduğunu, bu nedenle Türkiye’ye karşı muhalefet bulunmadığını kaydeden Öymen,  Almanya’da durumun tersine olduğunu söyledi. Fransa’nın çok kültüre alışık olmasına rağmen, halkın yüzde 59’nun Türkiye’nin AB üyeliğine karşı geldiğini ekledi.


Kültürün yaşam biçimi olduğunu, bunun başında da kadın erkek eşitsizliğinin geldiğini kaydeden CHP eski başkanı,”türban”  , “ töre cinayetleri” konularına da değindi. Kadınlarla ilgili konuların, kültür farkları adı altında en çok aleyhimize kullanılanlar olduğunun altını çizen Öymen, genelleme yapılmamasını ve zamanla bunların aşılacağı mesajının verilmesi gerekliliği üzerinde durdu.


HÜKÜMET NEVRUZ KONUSUNA OLUMLU EL ATTI


Kendi içimizdeki kültür farklılıkarı konusunda uzlaşma sağlanmasının yararına da değinen Altan Öymen,  Sunni- Şii olayları, Kürk sorunu ve  Nevruz kutlamalarındaki son olayları da gündeme getirdi.


“Nevruz, Kürtlerle Türkler  arasında hadise çıkartacak bir olay değil. Nevruz, bahar bayramı olarak Orta Asya’dan beri birçok toplumda kutlanıyor. Orta Asya’da Türklerin yılbaşı olarak kutlanıyor. Kürtlerin siyasi bayramı diye başladı. Hadiseler alevlendi. Hükümet bu işe olumlu el attı . Herkesin bunun siyasi havaya bürünmemesi konusunda elinden geleni yapması lazım“ dedi.


Toplantının soru-cevap bölümünde birçok soruyu yanıtlayan Altan Öymen, Türkiye’nin Kıbrıs politikasının aslında Kıbrıslılarla görüşülerek ortaya konması gerektiğini belirterek, “ Kıbrıs’da 1963 Noel, 1964, 1967 olaylarını hatırlayanlar azaldı. 1974’de Rumlar Helen Cumhuriyetini ilan edince,  anayasa ihlal edilince Türkiye adadaki garantör devlet durumu nedeniyle müdahalede bulundu. Kıbrıs, bizim toprağımız değil. Orada iki ayrı toplum var. Barış, bu gerçek ortaya konarak saglanmalı.“ dedi.


Türkiye’deki iç siyasetle ilgili bir soruya ise “Hükümet dağınıklık içinde. Halledilmesi gereken çok mesele var. Ancak son yıllardaki reformlar olumludur. Ne yaptıysak, Türkiye’Nin demokrasi ve insan hakları lehinedir” yanıtını verdi.


Bir saati aşkın konuşmasına, alkışlarla son veren Altan Öymen, uzun süre kendisini kutlayanlarla ayak üstü sohbet etti, fotoğraf çektirdi.

779560cookie-checkAKP’nin ‘Nevruz’ yaklaşımını beğendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.