Alabora’nın yönettiği Türkçe ve Galce oyun Londra’da

Meltem Arıkan’ın yazdığı, Memet Ali Alabora’nın yönettiği ve Pınar Öğün’ün oynadığı Y Brain/Kargalar Galler turnesinde tiyatro severlerle buluşuyor. Geçen yıl ‘Enough is Enough’ isimli oyunları ile Londra’da ba­şarılı performanslar veren Be Aware, dünyanın ilk Galce ve Türkçe oyunu ile 19-20 Mart’ta Londra’ya, 23 Mart’ta Cambridge’e geliyor.

Gezi Olayları sonrasına yazdığı ‘Mi Minör’ oyununun sürekli hedef gösterilmesi yüzünden Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan Meltem Arıkan Galler’e yerleşti. Galler’e karşı açıklamakta zorlandığı bir aidiyet duygusu yaşayan Arıkan yeni oyununda kendi kişisel hikâyesi üzerinden, hemen hemen tüm toplumların temel meselesi haline gelen ‘kimlik’ ve ‘aidiyet’ kav­ramlarını sorguluyor.

Y Brain / Kargalar ile günümüzün en politik kavramları kişisel bir sorgulamaya dönüşüyor. Oyun seyirciyi de kişisel bir sorgulamaya davet ediyor. Oyun iki karakterin diyaloğu üzerine kurulu.

Meltem Arıkan’ın Türkçe konuşan, bastırılmış, rijit benliği Mel ile Galce konuşan, maceracı, doğa seven benliği Tem arasındaki bu diyalog, kişisel bir kriz anında, bir kadının kafasının içinde olup bitenlere tanıklık etmemizi sağlıyor.

Y Brain / Kargalar baskılardan ve dilden yola çıkarak, kimlik ve yurt duygusunu ve özgürlük kavramını tartışmaya açıyor. Oyundaki tüm diyaloglar Türkçe ve Galce olarak dekorun üzerine yansıtılıyor. Sadece İngilizce konuşanlar da oyunu kendileri için özel olarak tasarlanmış kitaptan takip edebiliyorlar.

Oyun iki farklı dili yan yana getirmesi, hareket tasarımı, müzikleri, dekor tasarımı, ışığı ve dijital teknoloji ile yaratılan görselliği ile seyirciye çok farklı bir deneyim sunuyor.

Oyunun biletleri Fieldseat Kitapevi, (665 High Road Tottenham N17 8AD) ve Chemen Cafe’den (490 Kingsland Road London E8 4AE) temin edilebilecek.

Yazan: Meltem Arıkan
Galce Bölümleri Çeviren: Sha­ron Morgan
Yönetmen: Memet Ali Alabora
Yapımcı: Glesni Price-Jones
Oyuncular: Pınar Öğün & Rebecca Smith-Williams
Müzik: John Rea
Hareket Tasarımı ve Dramatur­jisi: Phil Mackenzie
Sahne Tasarımı: Buddug James Jones
Animasyon ve Yazı Tasarımı: Lauren Orme
Işık Tasarımı: Angharad Evans
Kitap Tasarımı: ME Design
Yapım Sorumlusu: Matt Davies
Sahne Amiri: Dawn Rawcliffe &amp, Nia Morris

2274620cookie-checkAlabora’nın yönettiği Türkçe ve Galce oyun Londra’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.