Alakır’da HES isyanı!

80 yıllık sularının HES projelerinin başlamasıyla ellerinden alındığını söyleyen sekiz köy birleşerek dava açmaya hazırlanıyor.

Önceki gün Türkiye Su Meclisi ve çevre örgütü temsilcileriyle bir araya gelerek bölgenin merkezi konumundaki Karacaören köyünde bir toplantı düzenleyen köylülerin sözcüsü Mehmet Başar, Alakır vadisindeki su kaynaklarının bölge halkı için yaşamsal öneme sahip olduğunu belirterek hukuk mücadelesi başlatacaklarını açıkladı. Sekiz projeden birinin inşaatının yaklaşık bir yıl önce başladığı belirtilen HES’lerin ÇED kapsamı dışında değerlendirildiği öğrenildi. İki HES’in inşaatının daha başladığı vadideki köylülerin tedirgin bekleyişleri sürüyor.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİNİN ALAKIR ÇIKARTMASI

Antalya’nın Kumluca ve Finike ilçeleriyle bölgedeki çok sayıda belde ve köyün içme suyu kaynağı olmasının yanı sıra yaklaşık 20 bin dönüm tarımsal alanı barındıran Alakır vadisine yapılacak HES’leri durdurmak için harekete geçen bölge köylüleri hukuk mücadelesi başlatıyor. Önceki gün Alakır vadisine bir incele gezisi düzenleyen Antalya Isparta ve Burdur Dereler Gönlünce Aksın Platformu üyeleri, bölgede inşaatı devam eden ve başlama aşamasındaki HES projelerini inceledi. Karacaören Köyü Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mehmet Başar’ın ev sahipliği yaptığı inceleme gezisine, Türkiye Su Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi ve TTKD (Türkiye Tabiatını Koruma Derneği) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz’ün yanı sıra, Türkiye Ormancılar Derneği Antalya Şube Başkanı Gürel Şirin, Gömbe Belediye Başkanı Hasan Toker, Orman Kooperatifleri Birliği yöneticisi Hikmet Yılmaz ile Manavgat, Elmalı, Finike ve Kumluca’dan çok sayıda çevre gönüllüsü katıldı.

MUHTAR KAHRAMAN: ‘YETKİLİLER SUYUN BELGESİNİ İSTEDİ!’

İncele gezisinde HES inşaatları sırasında çok sayıda kızılçam ağacının kesildiğini, birçoğunun da iş makinelerinin çalışmaları sırasında yıkıldığı belirleyen çevreciler, bölgedeki ağaç kıyımını protesto ettiler. İncelemenin ardından bölge köylüleriyle Karacaören köyünde bir araya gelen platform üyeleri, Alakır Çayı üzerine yapılacak HES’leri değerlendirdiler. Oldukça kalabalık bir katılımın gözlendiği toplantıda söz alan Büyükalan köyü Muhtarı Zeki Kahraman, bölgedeki su kaynaklarının 1930’lu yıllardan bu yana kullandıklarını ancak HES projelerinin uygulanmaya başlanmasıyla kadim hakları olan su kaynaklarının kullanımına izin verilmediğini söyledi. Suyla ilgili taleplerini DSİ yetkililerine ilettiklerini söyleyen Kahraman, “suyun kullanım hakkının size ait olduğunu gösteren belgeniz var mı?” yanıtını aldıklarını anlattı. Diğer köy muhtarları da benzer sıkıntılara değinerek, Alakır Çayı’nın suyunun bölge halkının ve doğanın hakkı gözetilerek değerlendirilmesini istediler.

BÖLGE ENDEMİK ZENGİNİ

Karacaören Köyü Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mehmet Başar, yaklaşık 60 kilometrelik bir alan boyunca uzanan Alakır vadisinin bölge için yaşamsal öneme sahip olduğunu belirtti. Bölgede nesli tehlikede olduğu için koruma altına alınan Kırmızı Benekli Alabalık ve çok sayıda endemik bitki türünün yaşadığına dikkat çeken Başar, “HES’lerin yarattığı tahribatı önlemek için hukuk mücadelesi başlatacağız. Bölge köylüleriyle bir araya gelerek önümüzdeki günlerde HES’leri durdurmak için davamızı açacağız” dedi.

GÜNDÜZ: ‘TÜRKİYE SU FAKİRİ BİR ÜLKE!’

Toplantıda konuşan Türkiye Su Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi ve TTKD Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, ülke genelindeki su kaynaklarında 1700 HES’in projelendirildiğini vurgulayarak, bunun 59’unun Antalya, 56’sının Isparta ve yaklaşık 20 civarının da Burdur’da olduğunu belirtti. Antalya, Isparta ve Burdur Dereler Gönlünce Aksın Platformu olarak, Alakır, Gömbe ve Manavgat Gençler köyünü pilot bölgeler olarak belirlediklerini anlatan Gündüz, bu bölgelerde HES’lere karşı yürütülecek hukuk mücadelesinin destekleyeceklerini vurguladı. HES’lerle ilgili düzenlemenin su kaynaklarını pazarlama amacını taşıdığını öne süren Gündüz, Türkiye’nin su fakiri ülkeler arasında bulunduğunu hatırlatarak, yakın gelecekte bölgenin su kaynaklarının yalnızca fotoğraflarda görülebileceğini söyledi.

SULARIMIZ KAR AMACINA KURBAN EDİLİYOR

Alakır vadisinin Batı Toroslar’daki en önemli endemik bölgesi olduğunu söyleyen Gündüz, “bu önemli doğa mirası hepimize sorumluluk yüklüyor. Bu vadideki bir zambak türü yok olursa Brezilya’daki insan etkilenecek. Bu bitkilerimizin adlarını çocuğumuzun adını ezberlediğimiz gibi ezberlememiz gerekiyor” diye konuştu. HES’lerin dünyanın çoktan terk ettiği bir enerji seçeneği olduğunu vurgulayan Gündüz, sistemin bazı bankalar tarafından finanse edildiğini ve su kaynaklarının kar amacına kurban edildiğini de sözlerine ekledi.

İLGİLİ FOTOĞRAFLAR:


1. Ağaç katliamının fotoğrafı

2. Alakır vadisinde yaşayan çevre görüllüleri katliamı böyle görüntülediler

3. Alakır vadisinin birki zenginliği iş makinalarına direniyor

4. Hediye Gündüz

5. Hediye Gündüz ve Hasan Toker

6. HES inşaatı çok sayıda kızılçamı yok ediyor

7. İncele gezisi sırasında iş makineleri çalışmasını sürdürdüler

8. İnceleme gezisinden

9. İşte alakırdaki ağaç katliamın belgesi

10. İşte alakır’daki HES katliamının fotoğrafları

11. Karacaören köyündeki toplantıya çok sayıda vatandaş katıldı

12. Köylüler kahve toplantısında HES sıkıntılarını dile getirdiler

13. Köylülerin sözcüsü mehmet başar

14. Platform üyeleri el ele tutuşarak ağaç kıyımını protesto ettiler

1500610cookie-checkAlakır’da HES isyanı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.