Alarm! Kuşlarımız yok oluyor…

Türkiye’nin son 10 yıllık kuş verileri Doğa Derneği’nin girişimleriyle “Avrupa’nın Kuşları Raporu 2004”de yer aldı.


Son 10 yıl içinde doğanın yaşadığı değişimleri kuşlar aracılığıyla anlatan Rapor’da, yabani kuş türlerinin korunması ve azalan kuş türleri araştırmaları da yer aldı. Avrupa kıtasında azalan kuş sayısında Türkiye yüzde 70 oranıyla acil önlem alınması gereken ülke konumunda…


KUŞ TÜRÜNÜN YARISI TEHLİKEDE
Toplam 14,000 popülasyon/değişim kaydını derleyen Rapor, kuş türlerinin yarısının tehlike altında olduğunu saptadı.


Rapor’da Türkiye’nin kuşlarıyla ilgili verileri de yer aldı. Rapora göre, Avrupa’daki 556 kuş türünden 226’sının tehlike altında ve bu türlerin 148’i Türkiye’de bulunuyor. Öte yandan Avrupa sınırları içerisinde sadece Türkiye’de üreyen 10 kuş türü bulunuyor. Bu konumuyla Türkiye,  Avrupa’nın tür çeşitliliğine katkıda bulunan en önemli ikinci ülkesi sayılıyor.


DOĞA DERNEĞİ KAYGILI


Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, Rapor’un kuşlar kadar doğal zenginliğin de giderek yokoluşuna acil olarak önlem alınması gerektiğini söyledi. Eken, “AB sürecinde ilgili yasal mevzuatları uygulamaya koyma çabası var, ancak kuşlarımızı ve doğamızı bu yok oluştan kurtarmak için iyi niyetli ve öngörülü ulusal politikalar üretmek için kaybedecek vaktimiz kalmadı” dedi.   


İLGİLİ HABER: Anadolu doğası dünya listesinde

1019560cookie-checkAlarm! Kuşlarımız yok oluyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.