Albayrak iddiaları bile doların ateşini çıkardı

Dolar 7.26 liraya, Avro 8.79 liraya yaklaştı. ABD tahvilleri, Merkez Bankası’nın rezervleriyle ilgili tartışmalar ve Albayrak’a kabinede yeni görev verileceği söylentileri etkili oluyor.

Mali piyasalarda hafta başından bu yana yaşanan dalgalanma, dün şiddetini artırdı.

Dolar/ TL ABD tahvillerindeki yükseliş ve özellikle Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemi kapsayan Merkez Bankası (TCMB) rezerv kayıplarına ilişkin tartışmalarla baskı altında bulunuyor.

Muhalefetin bu konudaki eleştirileri sürerken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün de “Rezervler kurdaki dalgalanmayı önlemek için kullanıldı” dedi.

Ayrıca Albayrak’a kabinede yeni görev verileceği söylentileri de etkili oluyor. Bu tür gelişmeler altında güne 7.08 liradan başlayan dolar, en yüksek 7.2555’e kadar çıktı. Güne 8.60 liradan başlayan Avro da 8.7844’e liraya kadar yükseldi. BİST yüzde 2.3 düştü. TCMB ise dün sıkılaştırma adımlarına devam etti ve TL zorunlu karşılık (ZK) oranların tüm vadelerde iki puan artırdı.

25 MİLYAR TL ADIMI
Bununla TL ZK tesisinin 25 milyar TL artması, döviz ve altın ZK’nin 500 milyon dolar azalması öngörülüyor. Açıklamada, kararın “Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması için” alındığı belirtildi. Kararla TL ZK’ye uygulanacak faiz/nema oranı 1.5 puan artırılarak yüzde 13.5 yükseltildi.

İktisatçı Hakan Kara, “Faiz artışının etkisini güçlendirmek amacıyla ZK’yi artırmış görünüyor. Bunun yerine ölçülü bir faiz artışı gerçekleştirmek çok daha etkili olurdu. ZK artışının tercih edilmesi faiz konusunda kısıt yaşandığını düşündürüyor” dedi. Merkez Bankası, dün ayrıca yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarındaki değişim tutarının parite etkisinden arındırılmış olarak da açıklanacağını duyurdu. Uygulama 19 Şubat haftası veriyleriyle başlayacak.

MOODY’S TAHMİNİ
Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Türkiye için 2021 büyüme tahminini yüzde 3.5’ten yüzde 4’e yükselttiği açıklandı. 2020 yılı için yüzde 1.1 büyüme öngören kuruluş, 2022 tahminini de yüzde 4’ten yüzde 5’e çıkardı.

2495780cookie-checkAlbayrak iddiaları bile doların ateşini çıkardı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.