Albayrak’ın istifası dünya basınında

Dünya basınında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası ekonominin çöküşü, derin kur krizi ve ABD seçimleri ile ilişkili olarak ele alındı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dün Insragram hesabından yaptığı paylaşımla istifa etmesi dünya basınında geniş yer buldu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Amerikan New York Times gazetesi “Türkiye’nin maliye bakanı gerileyen ekonominin yarattığı baskının ortasında istifa etti” başlığını kullandı. Gazete “Türkiye ekonomisinin çökmekte, Türk Lirası’nın ise batmakta olduğunu” yazdı.

Albayrak’ın istifasının ABD’deki başkanlık seçimleriyle de ilişkili olabileceğini öne süren New York Times (NYT), “Albayrak’ın görevinin bir kısmı da Beyaz Saray ile ilişkileri, Başkan Trump’ın kızı Ivanka Trump ve kocası Jared Kushner ile olan arkadaşlığı sayesinde yürütmekti. Albayrak ve Kushner, Whatsapp üzerinden iletişim kuruyordu ve resmi protokollerden kaçınmak isteyen iki lider arasındaki yeni nesil iletişimi sağlıyordu. Albayrak’ın geçen yıl Beyaz Saray’da Trump ile görüşmesini sağlayan şey de buydu” ifadelerine yer verdi.

İngiliz Financial Times gazetesi Albayrak’ın yakın çevresindekilerin de istifa kararından habersiz olduğunu yazdı.

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ise “Derinleşmekte olan bir kur krizinin ortasındaki ekonominin gidişatına dair belirsizliği artıracak sürpriz dolu bir hafta sonu yaşandı, Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkez Bankası’nı görevden alırken Maliye Bakanı da istifa etti” dedi. WSJ, Türkiye devlet medyasının istifaya dair tek bir haber yapmaması ve Cumhurbaşkanlığı’nın da sessizliğini korumasının akılları karıştırdığını belirterek “Albayrak’ın ayrılığı onaylanırsa bu, 2016’daki darbe girişiminin ardından bir avuç yakın aile üyesine güvendiği dönemden farklı bir döneme geçiş anlamına gelecek” denildi.

Bloomberg haber ajansı, piyasaların 16 ay içinde TCMB başkanının ikinci defa değişmesi ile Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın istifası hakkında hüküm vermeye hazırlandığını yazdı.

Reuters ise istifa haberinin ardından Türk Lirası’nın değer kazandığını, TL’nin bu yıl yüzde 30’un üzerinde değer kaybettiğini, istifa haberinin ardından ise yüzde 2 değerlendiğini yazdı.

Fransız haber ajansı AFP ise Türkiye’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da daha önce istifa ettiğini fakat istifanın kabul edilmediğini hatırlattı.

ABD merkezli ABC News ise koronavirüsün ekonomiyi etkilemeye başladığı dönemde Türkiye’nin 2018’de girdiği krizin yaralarını sarmaya çalıştığını ve Albayrak’ın bu süreçteki ekonomi yönetiminin büyük eleştiri aldığını aktardı.

2466830cookie-checkAlbayrak’ın istifası dünya basınında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.