Aleviler eski yönetime karşı yürüdü

İngiltere Alevi Kültür Merkezi (IAKM) ve Cemevinde 2009 yılında yapılan kongre sonucunda yeni yönetimin seçilmesi üzerine, yönetimi devretmek istemeyen eski yönetim kurulu üyeleri, kendi adlarına olan tapular sorunu farklı boyutlara taşıdı. Sayıları yaklaşık bin olan Cemevi üye ve yöneticileri eski yönetimin bina tapularını kendilerine iade etmesi talebiyle bir yürüyüş düzenlediler. Oldukça öfkeli oldukları dikkat çeken grup tarafından düzenlenen gösteri derneğin Dalston’daki binasında başladı ve inşaat halindeki yeni binanın bulunduğu Wood Green’de sona erdi. 6.5 kilometrelik yol boyunca çevrede bulunan Türkiyeliler’in de göstericilere destek verdiği dikkat çekti.

Yürüyüş boyunca Cemevi üyeleri tarafından eski yöneticiler Hüseyin Çiftçi, Ali Öztürk, Ali Güneş ve Fadime Çolak’a hitaben yazılmış mektup dağıtıldı. Mektupta şu görüşlere yer verildi: “Londra’da bulunan iki Cemevi binasının tapularını şahsi isimlerinize geçirdiniz. Tüm çabalara rağmen halkın bağışlarıyla alınan binaları halka iade etmemekte direniyorsunuz. Yukarıda adı geçen şahısların, halka ait olan tapuları halka iade etmelerini talep ediyoruz. Tapuları iade etmiyorsanız, halkın bağışlarını halka iade etmenizi talep ediyoruz”

Eski Yöneticilere Mektup

Yaklaşık 3 saat süren yürüyüş boyunca, “Halkın Tapuları Halka Verilsin”, “Pir Sultan Direnci Hainleri Yenecek”, “Hainler Halka Hesap Verecek” gibi sloganlar atan göstericiler, Cemevi’nin kredi alınmadığı için inşaatı tamamlanamayan yeni binasının vakfa devredilmesi yönünde pankartlar taşıdılar. Cemevi eski yöneticileri Mustafa Bozdere, Fatoş Öztürk ve Hüseyin Çiftçi’ye ait işyerlerinin önünde yoğun protesto gösterilerinde bulunan grup, bu dükkanlara birer protesto mektubu bırakarak yürüyüşe devam etti. Göstericiler bu dükkan sahiplerine karşı protestoların önümüzdeki günlerde de devam edeceğini vurguladılar.

“Aleviler Zarara Uğratılıyor”

Dalston Stoke Newington, Haringey bölgelerinde Türkiyeli göçmenlerin büyük destek verdiği yürüyüş boyunca sürekli slogan atan göstericiler, tapu sahiplerinin tapuları devretmemesinin Cemevi’ne maddi manevi büyük zarar verdiğine dikkat çekti. Turn Park Lanede yeni bina önünde basın açıklamasıyla devam eden yürüyüş olaysız sona erdi. İnşaatı devam eden yeni Cemevi binası önünde göstericilere seslenen İsrafil Erbil, İngiltere’de yaşayan Alevilerin ihtiyaçlarını karşılamak için alınan binanın tapularının eski yöneticiler adına düzenlendiğine dikkat çekti.

“Hizmet verilmesi engelleniyor”

Erbil, “Bu tapularda ismi bulunan Hüseyin Çiftçi ve arkadaşları inşaatın sürmesi için gerekli olan banka kredilerini onaylamadıkları için Cemevi binası tamamlanamıyor. Erbil, binaya bankalar tarafından el konulma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu vurguladı. Bu tehlikeli durumu İngiltere’de yaşayan Alevilerin dikkatine sunmak için bugünkü yürüyüşü gerçekleştirdiklerini kaydeden İsrafil Erbil, mahkeme sürecine ilişkin bilgi de verdi. 2009 yılında dernek yönetimini kaybeden eski yöneticilerin uzun bir süredir mahkemelerde açtıkları davalarla hizmet vermelerini engellediklerini savunan İsrafil Erbil, yüksek mahkemede görülen davada mahkemeye, yönetimi Vakıflar komisyonu’nun belirlediği dört kişiye devretmeye hazır olduklarınu bildirdiklerini söyledi. Buna rağmen eski yönetimi temsilen Vakıflar Komisyonu tarafından atanan iki kişinin Cemevi’ne gelmediklerini belirten Erbil, bu kişileri teşhir etmek için halka şikayet ettiklerini dile getirdi.

837990cookie-checkAleviler eski yönetime karşı yürüdü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.