Alevilerin kaderiyle oynuyorlar

CHP Alevi raporu hazırladı. Alevilerin dört temel sorununun “Asimilasyon, diyanet, zorunlu din dersi ve cemevleri” olarak gösterildi.

CHP Alevi raporu hazırladı. Alevilerin dört temel sorununun “Asimilasyon, diyanet, zorunlu din dersi ve cemevleri” olarak gösterildiği raporda, AKP döneminde daha fazla dışlandıkları yer aldı…

CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz ve kardeşi Hasan Akkiraz Alevi raporu hazırladı. Rapor, 7 kişilik danışma kurulunun bin 952 kişi ile 40 ilde yaptığı anketle tamamlandı. Araştırmada çok ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Raporda son yüzyılda Alevi nüfusunun yüzde 50 oranında azaldığı yani her 2 Alevi’den 1’inin asimile olduğu anlaşıldı.

Ankete katılanlar, “Türkiye’de hiçbir etnik ya da mezhepsel grup bu çapta bir asimilasyona uğramamıştır. Bu yüzyılda uygulanan Sünnileştirme politikalarının bir sonucudur. 12 Eylül darbesi ile doruğa ulaşan ve bugün AKP iktidarı ile de en güçlü dönemine ulaşan asimilasyon Alevi toplumunun geleceğini tehdit etmektedir” dedi.

Özellikle son 10 yılda AKP iktidarı bürokrasiden Alevileri total olarak dışladı. Kamunun hiçbir alanında Alevilere yaşama hakkı tanınmadı. Alevi işadamları ve tüccarlar kamunun neredeyse tüm ihalelerinden dışlandı. KPSS yazılı sınavlarında başarılı olan yüzbinlerce genç tamamen iktidarın güdümünde ve kontrolünde olan sözlü sınavlarda tabiri caizse katledildi. Muhteşem Yüzyıl gibi çok izlenen dizilerde Aleviler ve Alevilik bir öcü, korku ve mağaralarda yaşayan insanlar olarak tasvir edildiği beyan edildi.

İşte diğer tespitler

* Alevi toplumunun yüzde 60’ı “Kendinizi ne olarak tanımlıyorsunuz?” sorusuna “Alevi” yanıtını verdi. Kendisini “Kürt Alevi” olarak tanımlayanların oranı yüzde 18, “Türkmen Alevi” olarak tanımlayanların oranı yüzde 10, “Müslüman” olarak tanımlayanların oranı yüzde 9, “Ateist” olarak tanımlayanların oranı ise yüzde 3 olarak belirlendi.

*“Alevi kimliğinizi saklamak zorunda kaldınız mı?” sorusuna verilen yanıtta “Evet” diyenlerin oranı yüzde 67 çıktı.

* Ankette “İbadetlerinizi özgürce yapabiliyor musunuz?” sorusuna yüzde 56 oranında “Hayır” denildi.

* ”Alevilerin en önemli sorunu nedir?” sorusuna yüzde 42 oranında, “Cemevlerinin Yasal Statüye Kavuşamaması” yanıtı verildi.

* “Kendinizi azınlık olarak hissediyor musunuz?” sorusuna Alevilerin yüzde 54’ü “Evet” dedi.
% 73’ü CHP’ye oy verdi

* Son genel seçimlerde Alevilerin yüzde 73’ü CHP tercihini kullanmış. MHP’yi tercih edenlerin oranı yüzde 8, BDP’yi tercih edenlerin oranı yüzde 7, AKP’ye ise yüzde 6 çıktı.

* Alevilerin yüzde 59’u oy verdiği partinin beklentilerine yanıt vermediğini düşünüyor.

* Ankette “Alevi toplumunun siyaseten yeterince temsil ediliyor mu?” sorusuna da yanıt yüzde 64 “Hayır” oldu.

* “Bugün seçim olsa son genel şeçimde oy verdiğim partiye yeniden oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 36. Yüzde 43’lük oran “yeniden oy vermem” düşüncesinde. (Başak KAYA / Sözcü)

1366670cookie-checkAlevilerin kaderiyle oynuyorlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.