“Alevilik nedir?” kitabını imzaladı…

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Levent Tüzel ve ve Sarız belediye başkan adayı Derviş Altun’un da yer aldığı etkinliğe 300’e yakın toplum üyesi katıldı.
Güven, pek çok kaynak tarayarak kaleme aldığı kitabın araştırmacılar için de kaynak oluşturacağını söyledi.

Devletin tarih boyunca Aleviliği asimile ederek resmi idiolojinin yaınna çekmeye çektiğini belirten Güven şunları söyledi:

“Bu kitapta Aleviliğin Hint panteizmi ve Yunan felsefesi ile ortak özellikler taşıyan panteist karakterli bir din olduğunu göstermeye çalıştım. Türkiye Cumhuriyeti’nde resmi planda Aleviler yoktur. Alevi toplumunun sosyolojik varlığı tanınmazken, Aleviliği Türklükle özdeş gösterip Türkleştirmek, islam içinde gösterip islamlaştırmak için devletin imkanları seferber edilmektedir. Bu gerçek bilinmeden sağlıklı sonuçlar elde edilebilir mi? Bugün Aleviliği islam ve Türklük içinde aramak devletin asimilasyoncu politikalarını meşrulaştırmaktan başka bir anlam ifade etmez…”

Aleviliği asimile etmek yerine farklı ulusların ve dinlerin varlığını kabul etmenin sorunu çözeceğini öne süren Güven, “Alevilerin Müslümanlarla buluşacakları ortak payda ‘islam’ dini değil, demokrasi ve emek cephesidir. BU konuda asıl görev de aydınlara, devrimci-demokratlara ve emekçilere düşmektedir” diye konuştu.

Güven, devletin laiklik ilkesi gereği Başbakanlık’a bağlı Diyanet İşleri’ni kapatması ve dini hizmet yatırımlarından çekilmesi gerektiğini söyledi.

FOTOĞRAF: Ahmet Güven, “Alevilik nedir” kitabının tanıtımında çalışmasının Alevilik’in bir yol, bir felsefe, bir din ya da mezhep olduğu tartışmalarına ışık tutacağını söyledi…

850580cookie-check“Alevilik nedir?” kitabını imzaladı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.