Ali Sami Yen adını unuttuk mu!

Türkiye’nin 3 büyük kulüplerinden birisi olan Galatasaray bugünlerde yeni stadyuma taşınıyor. Tarihî mekân olarak görüntülerde kalacak olan Ali Sami Yen Stadyumu yaşanan bir Cumhuriyet tarihinin ve birçok maçın hatırasıyla anılacaktır.

İstanbul’daki ikinic çevre yolu yakınında inşa edilen yeni stadyum, eskisinden her konuda daha avantajlı olmasına rağmen, taşıdığı adıyla Galatasaray Kulübü’nün –G.S.- kuruluş tarihinden uzaklaşmıştır. Şimdi ve bundan böyle “eski” diyebileceğimiz Ali Sami Yen Stadyumu Galatasaray kurucusunun adını taşımaktaydı. Bunu tabi ki hemen her Galatasaraylı bilmektedir. Sadece futbol alanında değil Türk spor hayatına değer vermiştir Ali Sami Yen… Sporda yenmek ve yenilmek üzere sahalara çıkılır, bilindiği gibi… Bu nedenden dolayı 1934 Soyadı Kanunu gereği “Yen” vasfı soyadı olarak Ali Sami Beye takdir ile verilmiştir. Ali Sami adlandırılması da Osmanlı geleneği olan baba adının soyadı olarak taşımasından dolayıdır.

Ali, Osmanlı aydını olan Şemsettin Sami’nin oğludur. Şemsettin Sami’nin eserleri bugünde yüceliğini korumaktadır. Ancak Ali Sami Yen’in babası Şemsettin Sami’nin diğer bir özelliği de Balkan Arnavut kimliğinden gelir; bunu vurgulamamız gerekir. Şemsettin Sami’ Arnavut’tur, kökleriyle Arnavutluğa bağlıdır… Şemsettin Sami veya Sami Frasheri’nin Arnavut millî kimliğin oluşmasında büyük payı olmuştur. Bundan dolayı bugünkü Arnavutlar arasında millî deha olarak tanınır, sevilir. Ayrıca tamamıyla Frasheri Ailesi Arnavut milletinin siyasi ve kültürel alanlarını yönlendiren bir aile olarak tanınmaktadır. Ali Sami Yen’in amcaları olan Abdül ve Naim, Şemsettin Sami ile birlikte Arnavutların en saygılı deha panteonunu oluşturmaktadır.

Ali Sami’nin ailesi Arnavutlar arasında bu kadar meşhur olmakla birlikte kendisinin pek fazla tanınmaması sebebi de meçhûl! Galatasaray’da transfer olunan Arnavut oyuncu Lorik Cana verdiği demeçleriyle Ali Sami’nin kendisi gibi Arnavut olduğunu ve bu takımda kendisini bu nedenle yabancı hissetmediğini söyleyince Arnavut kamuoyunun merakını Balkanlar’da, Kosova’da ve Arnavutlar arasında uyandırdı. Çeşitli Kosova, Arnavutluk, Makedonya gazetelerindeki yazılarda, spor köşelerinde Ali Sami Yen ile ilgili bilgiler yeniden kamuoyuna verilmeye başlandı. Bunun sonucu olarak GS’nin Arnavut taraftarlarında artış görüldü. Arnavutlar arasında büyük saygınlığı olan Şemsettin Sami sevgisi doğrudan oğlunun kurduğu kulübüne, Galatasaray’a yansıdı. Bugünlerde Arnavutluk-Galatasaray veya Kosova-Galatasaray arasında bir futbol maçının beklentileri de büyük görünüyor… Arnavut gazetelerinde Galatasaray ile ilgili manşetler her gün yer almaktadır. Galatasaray artık sadece Türkiye değil Arnavutların takımı da olmuştur.

Ali Sami sporun misyonunu en doğru yönelten isimlerden birisi olarak Türk ve Arnavut toplumların futbol sevgisi yönünde yaklaşmalarını sağlamıştır. Yeni stadyum olan Türk Telekom Arena’da (TTA) bu sevginin yaşanacağını dair kuşkumuz olmamasına rağmen, Ali Sami Yen adının daha çok öne çıkması için çaba sarfedilmiş olmasını beklerdik; Arnavutların bu noktada bir gönül kırıklığı vardır. Böylelikle Kosova ve Arnavutluk camiasında, “Yeni Ali Sami Yen” olan TTA’nın Arnavut taraftarları da barındıracak bir stadyum olması ve futbol sevgisini iki toplum arasında yaşanır kılması herkes tarafından ümit edilmektedir.

1622420cookie-checkAli Sami Yen adını unuttuk mu!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.