Ali Ulvi Ersoy sergiyle anılıyor


YORUM YAZI: Aydınlanmanın ödünsüz Çizeri: Ali Ulvi Ersoy


Cemal Nadir Güler ona Arkadaş dergisinde 1941yılında yayınladığı karikatürleri  için  aylık 10 lira ücret öder. Bu onun karikatürden ilk kazancıdır.


1957-1959 yılları arasında ABD’de Twentieth Century Fox Schlaifer ve Field Stone studyolarında film afişi tasarımları yapmıştır. 1959 yılında Türkiye’ye dönmüş ve bu tarihten itibaren Cumhuriyet Gazetesi’nde ölene kadar çalışmıştır. Bu uzun soluklu çalışma dünyada ender rastlanan bir iş birliğidir. Günlük bir gazetede hergün çizmek her babayiğidin harcı olmasa gerek.


6 Ocak Cumartesi günü soğuk, ıslak bir İstanbul gününde Karikatürcüler Derneği Merkezi galeride gene bir sergi açılışı için buluştuk. Bu defa sergi sahibi Ali Ulvi Ersoy’du.50 siyah-beyaz karikatürürün konuları genelde savaş ve politika olarak seçilmiş.  Onun 10 sene önceki çizdikleri gene tap taze ve günümüze uygun konular. Dile kolay 40 sene aynı gazetede çizmiş Ali Ulvi usta. Cumhuriyet gazetesi için gündüz okumuş, düşünmüş gece ise çizmiş.


Sonra da geriye bir tek şey kalıyor o da bu karikatürü gazeteye yetiştirmek. Yaz kış bu durum böyle devam etmiş. Bilgi dağarcığı konusunda onunla “ben iyi bilirim” diye övünecek biri varsa yanında konuşurken dikkat ederdi. Yıllar önce Sinop’a bir gezi için karikatürcülerle birlikte gittiğinde O zamanki belediye başkanına hangi tür kitaplar okuduğunu sormuştu. Bir belediye başkanı okur olmalıydı. Ali Ulvi usta başkanı bu nedenle sınava çekmişti.


“Aydınlanmanın ödünsüz Çizeri…Ali Ulvi” Bu söz Büyük Usta Turhan Selçuk’a aittir. Ali Ulvu ustayı aramızdan ayrılışının 6. yılında özlemle anıyoruz.


677330cookie-checkAli Ulvi Ersoy sergiyle anılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.