Allahsız mısın, Allah korusun!

Dindarlar, bir ateiste güvenmek ve inanmaktansa kadın ve çocuklara tecavüz eden birini, hırsız, dolandırıcı veya sahtekârları sadece dine inanıyor olması koşuluyla daha muteber sayıyor. Bu yüzden ateislerin kimliğini sakladığı, aksi durumda toplumsal yaşamda yer almakta zorluk çektiği gerçeği dile getirildi.

ABD’deki Oregon Üniversitesi ile Kanada’nın İngiliz Kolombiyası Üniversiteleri arasında sürdürülen bir bilimsel araştırma sonunda, tanrı inancı olmayanların güven, saygı ve onur duyulması bakımından dindarlar nezdinde sıfır seviyesinde bulunuyor oldukları ortaya çıktı. Ancak dindarların, özellikle modern zamanlara ait insan hakları ve insana saygı biçimindeki demokratik söylemden çekinerek bu güvensizliği açığa çıkarmadıkları, sakladıkları da belirlendi.

Üniversitelerin ortak çalışması, bir bilimsel makale olarak ABD’de yayınlanan ve dünyaca saygınlığı olan ¨Journal of Personality and Social Psychology¨ adlı dergide yer aldı. Buna göre bir ateisti yanında görmek yerine başka dinden birisiyle beraber olmak, dindarlar için daha güvenli bir yaklaşım olarak görülüyor. ¨Ateist komşusu olacağına ırza tecavüz etmiş birisiyle komşuluk yapmayı¨ göze alan dindarların bu yaklaşımında sosyal ve kişisel eğilimleri ölçümleyen araştırmacılar, inanç duygusunun herhangi biçimde sarsılması kadar dindarları derinden yaralayan başka bir şey olmadığı sonucuna vardı. Bu anlamda bir ateistin kendi inançlarını yıkabileceği kuşkusunu taşıyan tanrı inancında olanlar üstü örtülü bir düşmanlığı sürdürürken, tam tersine ateistlerin böylesi bir düşmanlık kampı içinde olmadığı da bu araştırmada belirlendi.

1533620cookie-checkAllahsız mısın, Allah korusun!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.