İNGİLTERE… Allı turnam bizim ele varırsan…

1985’in son günleriydi. Ardımda emekçi annem ve iki kız kardeşimi bırakıp Londra’ya öğrenci olarak gelmiştim. Gelişim biraz da 12 Eylül karanlığından kaçıştı. Garip günlerdi hani. Sosyalist bir gazeteyle yakalananın 5 yıl hapis cezasına çarptırıldığı, akademisyenlerin suç aleti diye daktiloyla tek kanal TRT’de teşhir edildiği günlerdi… “Bari bu cadı avı dönemini, faşist cuntanın hücresi yerine Londra’da İngilizce öğrenip doktora yaparak değerlendireyim” deyü dilini, kültürünü, coğrafyasını, türkülerini bilmediğim bu ülkeye gelmiştim…

Benden iki ay önce gelen (televizyonda teşhir edilen terörist) akademisyen arkadaşım Mustafa, Finsbury Park’ta çok çocuklu Mısırlı bir göçmenin belediye evinde oda tutmuş, aynı dairedeki mezarlığı andıran 6 metrekarelik minik odayı da bana ayarlamıştı. Oda o kadar dardı ki, bir yatak ve sol yanındaki yarım metre boşlukta katlanıldığında 30 cm eninde olan bir masa ancak sığıyordu. Yatağın ayak ucuyla birleştiği yerde duvara yapışık küçük bir dolap ve yatağın başında da 10 cm açılabilen bir pencere… Londra’da garip bir hücreydi ilk odam…

Göçmenlik zor zanaat… Bir belirsizliğe yolculuktaydım. Üstelik 600 sterlin borçla. Geri dönme durumunda bu borcu ödeme şansım da neredeyse yoktu. Borç neyse ama Nazım’ın şiirindeki gibi benim yolumu gözlüyordu “Hapishane kapısı, polis copu filan…”

Londra’daki ilk günlerimde volta atma şansı bile vermeyen o hücre de yatağa uzanmış kederleniyordum. Nasıl kederlenmeyeyim ki? Tam bir ay olmuştu efe babamı toprağa vereli. Hem içimden hem de dışımdan ağlıyordum. Annemin sözleri hâlâ kulağımdaydı “Bizi merak etme, ben üstesinden gelirim her şeyin. Sen burada cezaevine girersen asıl o zaman yıkılırız. Git” demişti. Gittim işte. O sözleri sırtıma yüklendim de gittim işte…

Odada oturacak tek yer yatak. İster otur ister yat. Ben odadayım ama aklımda fikrimde buruk bir aile, hüzünlü bir memleket… “Yastayım” desem duyan yok, “Kederliyim” desem anlayan yok. İşte öyle vesveseli bir anımda pencereden bir türkü sızdı geldi hücreme:

“Allı turnam ne gezersin havada,
Devrildi arabam kaldım burada,
Gülüm gülüm, kırıldı kolum,
Tutmuyor elim, turnalar hey…”

Pencereden aşağıya göz attım. Sitenin bahçesindeki park yerinde tamir edilen bir otomobil, otomobilde sonuna kadar açılmış bir teyp… (Eskiden oto parklarda mobil tamirciler vardı) Bir tarifsiz mutluluk sardı içimi. Londra’dan havalanacak ve Ankara’da bizim eve, oradan da illaki Akşehir’e de uğrayacak turna bana duygularımı soruyordu.

Ne onmadık kulumuşum dünyada,
Akşam oldu allı turnam dön geri,
Gülüm gülüm, kırıldı kolum,
Tutmuyor elim turnalar hey,
Ah gülüm gülüm, yar gülüm gülüm,
Kız gülüm gülüm, turnalar hey.

Kırık döküktüm. Velhasıl bir belirsiz sürgündeydim. Gönlüm küskün, içim acıyordu. Dayanacak gücüm, tutunacak dalım yoktu. Zaten elim kolum da kalkmıyordu türküdeki gibi. Her gün o ucuz “fish finger”leri yesem iki aylıktı param.

“Hey turnalar”dedim, “Gördüğünüz yalan valla…  Bizim eve varırsanız selam söyleyin, şeker söyleyin, kaymak söyleyin, bal söyleyin…”

Allı turnam bizim ele varırsan,
Şeker söyle, kaymak söyle, bal söyle,
Gülüm gülüm, kırıldı kolum,
Tutmuyor elim, turnalar hey,
Ah gülüm gülüm, yar gülüm gülüm,
Kız gülüm gülüm, turnalar hey.

Hani yazmaya oturmayayım, uzun yol kamyon şoförleri gibiyim. Hele radyoda bir türkü de çalıyorsa, kim tutar beni… Geçenlerde yine direksiyonda kendimi kaptırmışken radyodan “Allı turnam ne gezersin havada” türküsünü havalandırdı Neşet Usta… 34 yıl önce pencereden sızan o türkü, yüreğimi doldurdu bu kez.

Yar bizi sual eden olursa,
Boynu bükük benzi soluk var söyle,
Gülüm gülüm, kırıldı kolum,
Tutmuyor elim, turnalar hey,
Ah gülüm gülüm, yar gülüm gülüm,
Kız gülüm gülüm, turnalar hey…

Ahhh… Bir tarih öncesinde öngörememiştim bu garip halimi, gözden ırak olanın gönülden de ırak olacağını. Ahhh annemi yitireli iki yıl 20 gün oldu. Bir gün annesiz kalacağımı…

Hani herkesten hep sakladığım şu türküdeki halimi anlatsam, “Boynum bükük benzim soluk” desem, “Gülüm gülüm kırıldı kolum” desem, “Tutmuyor elim” desem…

Deme be deli gönül, deme… Çok geç zaten deli gönül, artık çoook geç! Ne ev kaldı, ne seni sual edecek kimsen, ne de allı turnan… Anla artık deli gönül, anla! Sen seninle kaldın buralarda…

2293310cookie-checkİNGİLTERE… Allı turnam bizim ele varırsan…
Önceki haberSri Lanka’da kan davası operasyonu
Sonraki haberİspanya’da seçimi Sosyalist Parti kazandı, aşırı sağ oylarını artırdı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.