Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. Yetki Kimde!

Çalışma yaşamına ilişkin herkes açıklama yapma ve yorum yapma hakkına sahip. Bunun aksini düşünmüyoruz. Bu konuda yapılacak işler, çıkarılacak yasalar, Hükümet Programı çerçevesine yapılacaklar, yeni haklara ilişkin düzenlemeleri, açıklaması gereken yerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olması ve tabii ki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle olmasına inanıyoruz. Böyle gördük.

Ancak, AK Parti hükümetleri süresince farklı uygulama ve açıklamaları da görünce, neden diye de sorularımızı yönelttik, youmumuzu da yaptık. Ama tıkanmağa da başladık doğrusu. Yanlışlık yapmayalım. O nedenle, bu kez farklı bir yol izleyip, soruyu sizlere yönelterek, yanıtı da sizin vermenizi isteyeceğiz. Fazla yormadan.

Küçük bir hatırlatma. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bakanlığa ilk kez geldiği günlerde, daha tam bir bilgilenme ve çalışmalara yönelmeden, bazı konularda açıklama yapmıştı. Ama kıdem tazminatı konusuna hiç değinmemişti. Tam da açıklamalarını yaptığı günlerde, diğer başka bakanlar da hattta Başbakan Yardımıcısı’ndan bile, kıdem tazminatı konusunda ne yapılacağına ilişkin açıklamalar peş peşe gelmişti.

O zaman, Bakan olan Faruk Çelik bu konda ki açıklamalara bir yanıt vermemişti. Sonraları, bu konuda bazı açıklamalar da yaptı ama, diğer bakanların açıklamaları ile Bakan’ın açıklamaları bir birini tutmuyordu.

Az gitik uz gittik. 13 yılı aştık. 63.Hükümete geldik. Kıdem Tazminatı konusunda, 1475 sayılı İş Yasasında yapılan düzenleme, 4857 sayılı yeni İş Yasası ile yürülükten kaldırılıp, yeniden düzenleme yapılırken, kıdem tazminatına ilişkin düzenleme ise aynen korunmuştu. Halen de aynen yürürlükte.

Gelelim günümüze.

7 Haziran seçimleri öncesi, seçimlere giderken emeklilelere, iki dini bayramda, yani Ramazan ve Kurban bayramlarında iki maaş ikramiye verilmesi konusu gündeme getirilmişti. İktidar da olan AK Parti de, buna kaşı çıkarak, nasıl yapacaklar diye açıklamalar yapılmış ve bu öneriye karşı bir tutum sergilenmişti. Hatta, Sanayi Bakanı ise, işverenlere giderek buna karşı çıkmaları gerektiği de belirtilmişti.

Bu iki maaş ikramiye konusunda ki öneri ile ilgili olarak, öncelikle Çalışma ve Ssoyal Güvenlik Bakanlığı veya bakandan bir açıklama gelmesi gerekirdi.

Sonra da, Maliye Bakanlığı veya Bakan’ın bir açıklama yapması beklenirdi. Bilindiği gibi Bakan, Mercedes ile çerez parası arasnda bile illiyet bağı kurarak, açıklama yapma gibi örneler de vermişti.

O gün bu gün, her iki Bakanlık ve Bakandan bir açıklama var mı? YOK.

Geçtiğimi günlerde, emeklilere ZAM MÜJDESİ geldi.

“Emeklilelerimize 100 liralık artış ve bunun yanında diğer sosyal kesimlere dönük talepleri içeren bir paketi Sayın Başbakanamız kamu oyuyla paylaşacak.”

Bu açıklama, Hükümet’ten gelmiyor. Başbakan’dan gelmiyor. Maliye Bakanı’n dan gelmiyor. Çalışma ve Ssoyal Güvenlik Bakanı’n dan gelmiyor.

Peki kimden geliyor. Faruk ÇELİK’den geliyor. Kimdir Faruk ÇELİK, bu konuda yetkisi nedir? Bilindiği gibi, şu an Bakan değil, TBMM üyesi değil, yani milletvekili de değil. Sadece eski bir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı. Bakan olduğu iki zaman diliminde bu konda hiç açıklamasına da rastladık mı? YOK.

Peki bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ne diyor acaba? O da YOK.

Bitmedi. Konu ile ilgili açıklamalar devam etti.

Aynı konuda, Nurettin CANİKLİ’de, “Hangi formatta yapılacak konusu henüz net değil ama şu kesin, ceplerine hissedecekleri şekilde, cüzdanlarına ilave bir kaynak aktarımı söz konusu olacak” dedi. Emeklilere büyük müjde! Zam geliyor! başlığı ile verilen bu haberde, “..düzenlemenin CHP’nin 7 Haziran seçimleri öncesi emekliler için hazırladıkları vaatlerle bir ilgisi bulunmadığı..” bilgisini de, CANİKLİ eklemiştir.

Kimdir Nurettin CANİKLİ, bakan mı, Hükümet ile ilgisi ne? Eski bir Gümrük ve Ticaret Bakanı. Bakanlığı döneminde bu konuda bir açıklaması oldumu, bildiğimiz kadarıyla o da YOK.

Şimdi başımızı ellerimizin arasına alalım ve ciddi olarak, Faruk ÇELİK ile Nurettin CANİKLİ’nin yaptığı bu açıklamarı düşünelim.

ÇELİK ve CANİKLİ, şu anda BAKAN değiller, Hükümet’te bulunmuyorlar.

Hükümet’in, Başbakan’ın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nı Maliye Bakanı’nın bu konuda açıklamaları yok. Basın müşavirliklerinin de Bakanlık adına ya da Bakan adına bir açıklamaları yok. Hükümet Sözcüsü’nün de bu konuda bir açıklaması YOK.

Peki. Faruk ÇELİK ve Nurettin CANİKLİ, bu açıklamaları hangi sıfat ve görevle, Hükümet ve Başbakan adına yapıyorlar?

63. Hükümet’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Maliye Bakanı bir açıklama yapmıyor da, neden ÇELİK ve CANİKLİ bu konuda bir açıklama yapıyor acaba?

Bu soruyu, ÇELİK ve CANİKLİ’ye soran da YOK. Bu konuda çizmeyi aşıp, soruyu gündeme taşıyorsak, kusura kalınmasın. Hoşgörüyle karşılansın.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, Sosyal Güvenlik Kurumu bağlı olduğuna göre, Kurum da böyle bir çalışma yapaılıyorsa, onlardan niye bir açıklama YOK. Yetkili onlar değil mi?

Şimdi bu soruyu sormakta haksızmıyız. Yetki kimde?

Kusura bakmayın, sizlerinde hoşgörünüze sığınarak, bu kez soruyu size yönelttik.Siz biliyormusunuz.

Yetki kimde ?

__________________

İstanbul. 15 Eylül 2015. Salı. [email protected]

1575900cookie-checkÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. Yetki Kimde!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.