Çalışma yaşamının gündemi: Simit parası

Yıl bitiyor. Aralık ayının başlarındayız. Daha, Asgari Ücret Tesbit Komisyonu toplantıya bile çağrılmadı. Merak etmeyin, karamsar olmayın, Komisyon bu günler de toplantıya çağrılacaktır. İki, üç toplantı sonrasında da, ayın 30 una varmadan, yeni asgari ücret iki aşamalı olarak, ocak 2014 ve temmuz 2014 den itibaren uygulanmak üzere, en geç 31 aralık tarihli, mükerrer Resmi Gazete de yayımlanarak, yürürlüğe de girecektir.

Fazla değil, 20 yıl öncesine kadar gidiyorum. Komisyon, sonbahar ile birlikte toplantıya çağrılır. İstatistik veriler toplanır, başta beslenme harcamaları toplanır, enflasyon dikkate alınır, sosyal taraflarla tartışılır ve sonra, asgari ücreti şu kadar arttırdık diye de, Bakan tarafından açıklanırdı.

Şimdilerde artık, Bakanlar tarafından da açıklanmıyor. Sıradan bir olay, politik bir getirisi yok. Zaten, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yaptığı bir açıklama da, asgari ücretle çok rahat geçinilebileceğini açıklamamışmıydı. Şimdi, Simit 140 Kuruş.

Hatırlıyorum. Çocukluğumda, hatta ilk gençlik yıllarında, Bigadiç de, “Hayır Mınarı” mevkiindeki tarlamıza birer yıl arayla, susam ekerdik. Olgunlaşınca, demet yapılır, kurur, silkelenir ve susamlar ortaya çıkardı. Nefis kokusu olurdu. Yağını çıkarırdık, küspesi de eşeğin önüne giderdi, taşımadaki emeğinin karşılığı. Mis gibi kokardı. Evde yapılan ekmeğin üzene gezdirilir, biraz da tuz ekilir, bir öğün tamam, doğru sokağa oynamaya.

Şimdi bakıyorum da ilaç için bile yok. Çocuklar nasıl yetiştiğini ve neden olduğunu bile bilmiyorlar. Kokusunu bile duyumsamadılar değil tadını. Ve susam ithal ediliyormuş, pahalanımış. O yüzden, SİMİT, YÜZKIRK KURUŞ. Nasıl bir tarım politikası yürütüldü de bu hale geldik. Bunu dış güçler mi yaptı. Geziciler olamaz onlara daha yeni çünkü.

Şimdi, Asgari Ücret Tesbit Komisyonu toplanacak. Rakamlarla filan oynamaya hiç gerek yok. Yıllardır, Türk-İş de açlık ve yoksulluk sınırlarının, her ay ne olduğuna da bakmaya gerek yok. Siz gerçek somut bir noktaya bakın yeter. SİMİT. BİR LİRA KIRK KURUŞ.

Temmuz ayında ne oldu. Ramazan başladı. Memur-Sen Konfederasyonu, görkemli bir iftar yemeği verdi. Başbakanımız da katıldı. Kamu görevlileri ile toplu görüşme süreci başlamıştı. Yemekde konuşma yaptı. Çalışma yaşamına ilişkin, toplu sözleşme konusuna ilişkin bir açıklama, bu konuşmada yer almadı.

Sonra ne oldu, ramazan bitmeden 20 gün içinde, Hükümet ile Memur-Sen arasında, 2014 yılı için memurlara yapılacak zam oranı belirlendi. Toplu görüşme, değil uyuşmazlığa gitmek, süresinde önce sonuçlandı ve Bayram Hediyesi olarak da sunuldu.

Sonra ne mi oldu. Biliyorsunuz TBMM’n de Bütçe görüşmeleri başladı. Bu ay içinde sonuçlanmış olacak. Rakkamlara gerek yok. Temmuz da ne olduysa, 2014 memura ve emeklilerin zam oaranları da ona göre bütçe yasasına konulacak.

Peki asgari ücret ne olacak. Çok soru soruyorsunuz. Ne olacağı var mı, temmuz da ne olduysa, asgari ücret de o oranda memurlar da olduğu gibi, Bütçe yasasında belirtilen şekilde olacak.

Geçen yıl asgari ücret belirlendiğinde, artış ile ilgili olarak, her gün için BİR SİMİT parası demiştik. Daha ilk ay, ocak ayı başında artış ile ilgili olarak, damga vergisin de yapılan bir artış ile bir simit parası gittiğinden, ay boyunca, HER GÜN BİR SİMİT alma da, HAYAL olmuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda uzun yıllar çalışmış, emek vermiş ve şimdi emekli olan, bir çalışma arkadaşım, SİMİT ZAMMI açıklanınca, hemen duyarlılık ve sorumlulukla haber vermeğe çalışıyor ve soruyor, Bakanımız asgari ücretle geçinilebilir açıklaması yaptığı için, nasıl olacak diye.

Enflasyon, fiyat artışları, hayat pahalılığı, taksitler, kredi kartları faizleri, beslenme oranı, istatisitkler, yoksulluk sınırı, açlık sınırı, kişi başı, aile, çocuk sayısı, hepsini bir yana bırakalım. Ay sonun da, yeni yıl için, 2014 için yeni asgari ücret belirlenecek, yani bu yıla göre artış olacak.

SİMİT, BİR LİRA KIRK KURUŞ. Siz asgari ücret artışı ile günde bir SİMİT alabilecekmisiniz, alamıyacakmısınız on bakın. RAKKAM da ölçü artık, SİMİT.

Günde bir SİMİT alabilecekseniz tamam. Alamayacaksanız da tamam. Yeterki farkında olalım. Yaşamı, çalışma yaşamını ve geleceği ona göre belirlemeye çalışalım.

Başka söze gerek yok. GÜNDE BİR SİMİT. Unutmayın.

(Bu yazıyı yazarken, MEZZO Kanalı’nda FAZIL SAY’ın KONSERİ başladı. Piyanosunun başında. Güzelliklere dalıp giderken, bir SİMİT aklıma geliyor. Konserin tadına da varamadım doğrusu.)

________________________

Ankara, 3 Aralık 2013. Salı. [email protected]

1556840cookie-checkÇalışma yaşamının gündemi: Simit parası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.