Alman basını: İstanbul’da isyan

Alman basını dün olduğu gibi bugün de Türkiye’deki protesto gösterilerine geniş yer ayırıyor. Pazar günkü haber ve yorumlarda, Başbakan Erdoğan’ın dün yaptığı konuşma konusunda farklı değerlendirmeler öne çıkıyor.

Die Welt gazetesi internet sayfasındaki haberde ”Polis yüzlerce göstericiyi gözaltına aldı” başlığını kullanıyor. Haberde, vatandaşların başlattığı protestolardan geri adım atmaya niyetli olmadığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ise gazetenin ifadesiyle, ”dikbaşlı” tavrını sürdürdüğü belirtiliyor.

Erdoğan’ın dün göstericileri ”radikal” diye nitelediğine dikkat çekilen haberde, bu açıklamaların ardından binlerce kişinin Erdoğan hükümetini protesto için yine sokaklara döküldüğü vurgulanıyor.

Haberde, Almanya’da göstericilere destek vermek için yapılan gösterilere de dikkat çekiliyor ve dün başkent Berlin başta olmak üzere Frankfurt, Münih, Hamburg ve Köln’de düzenlenen protestolara atıfta bulunuluyor.

Münih’te yayımlanan Süddeutsche Zeitung ise konuyla ilgili haberinde, ”Taraflar keskin” başlığını kullanıyor.

Haberde şu satırlara yer veriliyor:

”Türkiye’de vatandaşlar hükümete karşı protestolar düzenlese de, Başbakan Erdoğan geri adım atmıyor. Erdoğan göstericileri “radikal” diye niteliyor. 900’den fazla kişinin gözaltına alındığı ülkede pazar günü (bugün) düzenlenen gösterilere de yüzlerce kişi katıldı.

Türkiye’deki protestolara Almanya’nın çeşitli kentlerindeki gösterilerle destek verildi. Berlin’de Kottbuss Kapısında 200 kişinin katılması beklenen gösteriye 1600 kişi katıldı.”

Berlin’de yayımlanan Die Tageszeitung, 1000 kişinin gözaltına alınmasının ardından bile gösterilerin devam ettiğini belirtiyor ve Başbakan Erdoğan’ın dün konuşmasında barışçıl ifadelere yer verdiği yorumunu yapıyor. Gazeteye göre Başbakan Erdoğan üzerindeki baskı giderek artıyor.

“İstanbul’da isyan”

Essen merkezli Westdeutsche Allgemeine Zeitung’un Türkiye’deki protestolarla ilgili haberinin başlığı ise “Protestolardan sonra yaklaşık 1000 gösterici gözaltında.”

Haberde Türkiye’de hükümete karşı düzenlenen gösterilerde yüzlerce gözaltı olmasına rağmen dün gece de (cumartesi) binlerce kişinin Taksim Meydanı’nda polisin çekilmesini kutladığı ve göstericilerin Başbakan Erdoğan’ın istifasını talep ettiği belirtiliyor.

“Biz buradayız, sen neredesin” ve “Hükümet istifa” sloganları atan göstericilerin öfkelerini dile getirdiği kaydedilen haberde, göstericiler arasında çok sayıda sanatçı ve muhalif politikacının da bulunduğu vurgulanıyor.

Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Spigel de, Türkiye`deki gelişmelere internet sayfasında geniş yer ayırıyor. ”İstanbul’da isyan: Türk hükümeti aktivistlerden görüşme ricasında bulunuyor” başlıklı haberde, “İstanbul’da şiddetli çatışmalardan sonra yüzlerce kişi Taksim Meydanı’nda beklemeye devam ediyor.

Türk hükümeti Gezi Parkı’ndaki inşaata karşı çıkanlara görüşme teklifinde bulundu. Park protestosu Başbakan Erdoğan’la genel bir hesaplaşmaya dönüştü” deniliyor.

Stern dergisi ise, ”Göstericiler Başbakan Erdoğan’ın istifasını talep ediyor” başlıklı haberinde, Türkiye genelinde 90 gösterinin düzenlendiği, 1000 kişinin gözaltına alındığını belirtiyor.

Haberde Başbakan Erdoğan’ın konuşmasında hata yapıldığını teslim ettiği ifade edilerek, göstericilerin Başbakan’a istifa çağrısında bulunduğu dile getiriliyor.

1383780cookie-checkAlman basını: İstanbul’da isyan

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.