Alman “imge filozofu”nun yedi filmi

Bu retrospektif, sanat mekanında filmin potansiyelini sorgulayan, güncel dünya tarihine tanıklık eden yüzden fazla işe imzasını atmış bu öncü sanatçının 60’lardan bugüne ürettiği işleri içeriyor. Seçkide sanatçının, napalm bombası yanıklarının fiziksel zararları üzerine yaptığı 1969 yapımı Söndürülemeyen Ateş ve medya, teknoloji ve bilgi ilişkisini kurcaladığı Dünyanın Görüntüsü ile Savaşın Yazısı (1989) gibi en simgesel işleri de yer alıyor.
Söndürülemeyen Ateş / Inextinguishable Fire
1969, 25´, s/b
Harun Farocki’nin Sinema Akademisi’nin dışında çektiği ilk filmi olan Söndürülemeyen Ateş, didaktik öğeleri ve siyasi ajitasyonu basit ve yalın bir sinema tekniğiyle birleştiriyor. Farocki, Vietnam Savaşı sırası haberciliğinin ‘voyerizm’i karşısına, öğretici bir düzen kuruyor. Filmde, Napalm üretiminin model olarak canlandırılmasını oyuna benzer bir direniş çağrısı takip ediyor.

Görüldüğü Gibi / As You See
1986, 72’, renkli ve s/b
Tank bir tarım makinesinden ortaya çıktı, makineli tüfek ise içten yanmalı motora benzer bir prensiple çalışıyor. Farocki bize tekniğin tarihini, otomasyonla birlikte insan elinin yerini nasıl bilgisayarın aldığını anlatıyor.

Dünyanın Görüntüsü ve Savaşın Yazısı / Images of the World and the Inscription of War
1988, 75’, renkli
1944 Nisan’ında sentetik kauçuk fabrikasının havadan fotoğraflarını çeken Amerikalı pilotlar buranın aynı zamanda Auschwitz toplama kampı olduğunu bilmiyorlardı. Fotoğraflar ancak 1977 yılında doğru olarak değerlendirilebildi. Film, fotoğrafçılık, fotoğrafların kullanımı ve savaşın gerçeğin yansıtılması üzerindeki etkisi gibi konular üzerine yoğunlaşıyor. Algılama ve sanayi üretimi arasındaki bağlantı üzerine kameraya çekilmiş bir deneme.

İşçiler Fabrikadan Çıkarken / Workers Leaving the Factory
1995, 36’, renkli ve s/b
Harun Farocki, Lumière kardeşlerin 1895’teki aynı adlı filmlerinden yola çıkarak, sinemanın yüz yıllık tarihinden, “işçilerin fabrikadan çıkışını” gösteren sahneleri kurguluyor. Farocki, bu sahnelerden işçi sınıfının ekonomisi ve ikonografisinin yansımalarını çıkarırken, aynı şekilde izleyicisini genellikle fabrika kapısından alıp özel hayatlara götüren sinemayı da hedef olarak gösteriyor.

Cezaevi Görüntüleri / Prison Images
2000, 60’, renkli ve s/b
Cezaevleri yüz yıllık sinema tarihinde nasıl ele alındı? Güvenlik kameraları ve gardiyanların eğitim videolarında ne tür görüntüler var? Farocki’nin filminde cezaevleri, kameranın gözünden hayatın ve ölümün incelendiği antropolojik bir laboratuara dönüşüyor.

Hedef Tanıma ve Takip / War at a Distance
2003, 58’, renkli ve s/b
1991’deki birinci Irak Savaşı’nda roketler teknik üstünlüğün kanıtıydı. Amerikan roketlerindeki fırlatıcılarının içinden alınmış ve savaşla birlikte dünyaya yayılan görüntüler Harun Farocki için yeni bir görüntü tipinin örnekleri. GPS sistemleri, “akıllı silahlar”, endüstriyel işlemden geçmiş parçalar, görüntülerin algoritmalara ve teknik operasyonlara indirgendiği sayısal işlemlere dayanıyor.

Risksiz Olmaz / Not Without Risk
2004, 50’, renkli
Orta ölçekli bir şirket ile büyük bir risk sermayesi kuruluşu görüşmelere başlar. Kredi kullanılarak teknik bir buluş seri üretim aşamasına getirilmelidir. Farocki yorum yerine sadece gözlem yapmakla yetinir ve anlaşma yapılana kadar iki taraflı görüşmeleri kaydeder. Çalışma, bugünün ekonomisinin bir hücresine mikroskopik bir bakış, günlük ekonominin bir etnografisi olarak görülebilir.

16 Aralık Perşembe 18 Aralık Cumartesi
Söndürülemeyen Ateş, 15.00 İşçiler Fabrikadan Çıkarken, 15.00
Görüldüğü Gibi, 15.30 Cezaevi Görüntüleri, 16.00
Dünyanın Görüntüsü ve Savaşın Yazısı, 17.00 Hedef Tanıma ve Takip, 17.00
Risksiz Olmaz, 18.00

751930cookie-checkAlman “imge filozofu”nun yedi filmi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.