Almanlar neden kurtarma paketini desteklemeli?

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Times, Almanya Parlamentosu’nun Avrupa Mali İstikrar Fonu’nun hacminin arttırılmasını öngören tasarıyı kabul etmesinin euro bölgesindeki gerilimi yumuşattığını belirtirken, şimdi dikkatlerin Yunanistan’ın dondurulan kurtarma kredisi ikinci taksidinin ödenip ödenmeyeceği üzerinde odaklandığına dikkat çekiyor.

Merkel’in muhalefetin desteği olmaksızın tasarıyı geçirebilmesinin önemli olduğunu, ama abartılmaması gerektiğini belirten Times, başyazısında şu noktaların altını çiziyor:

”Avrupalı ve özellikle de Alman siyasetçiler krizin boyutlarını anlamakta geç kaldılar. İstikrar Fonu’nun krizi kontrol altında tutup İtalya ve İspanya’ya yayılmasını önleyebilecek büyüklükte olması gerek. Bunun için sadece para değil, ayrıca İtalyan ve İspanyol hazine tahvillerini satın alma yetkisinin olması da şart. Bu politika ise, bu yatırımların yaratacağı olası mali kayıpları üstlenmesi gerekecek Alman vergi mükelleflerinin hoşuna gitmeyecektir.”

Times, ”Peki o zaman Alman siyasetçiler neden bu planı kabul etsinler ki? ” diye soruyor ve yanıtı şöyle veriyor:

”Nedeni şu: Eğer, euro dağılırsa yeni Alman parasının aşırı değer kazanması yaygın bir beklenti. Bu ise ülkenin ihracat gelirlerine öyle büyük bir darbe vurabilir ki, Yunanistan’ın batmaktan kurtarılmasının maliyeti daha ucuz bile kalabilir. Hem karmaşık hem de merkezi bir düzenleme ideal olmaktan çok uzak. Ama bozulan ve muazzam bir yıkım yaratmadan düzeltilemeyecek, acil onarıma ihtiyacı olan para birliği de öyle.”

1312590cookie-checkAlmanlar neden kurtarma paketini desteklemeli?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.