Almanya da Ilısu’dan çekildi

Alman Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Erich Stather yaptığı açıklamada “Türkiye’ye prosedür gereği 180 günlük süre tanıdık ama bunun bir önemi yok. Bu baraj artık Alman parasıyla finanse olmayacak” dedi.


Türkiye’nin, Ilısu Barajı’nın yapılabilmesi için gerekli 153 kriterin hiçbirisini yerine getirmeden baraj inşaatına başlaması ve ardından da “Acele Kamulaştırma” yoluna gitmesi projeye destek veren ülkeler için bardağı taşıran son damla oldu.


Türkiye’nin ilgili kriterleri yerine getirmeden baraj inşaatına başlaması nedeni ile Ilısu Projesi’nden çekilen Avusturya’nın ardından Alman Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Erich Stather Frankfurter Rundschau gazetesine verdiği demeçte Almanya’nın da projeden çekildiğini duyurdu. “Baraj artık Alman parası ile finanse olmayacak” diyen Stather’in açıklamasının ardından Avusturya, Almanya ve İsviçre’den oluşan konsorsiyumun da açıklama yapması bekleniyor.


Doğa Derneği Kampanya Koordinatörü Erkut Ertürk şu açıklamayı yaptı:


“Doğa Derneği’nin yürüttüğü kampanyanın da katkılarıyla Ilısu Baraj Projesi konsorsiyumu dağılma noktasına gelmiştir. Bundan sonra 10 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’in kalıcı kurtuluşu, UNESCO’nun Dünya Doğa ve Kültür Mirası Listesi’ne eklenmesi ve Türkiye’nin Ilısu Barajı projesini tümüyle iptal etmesi ile mümkün olacak. Bu nedenle kamuoyunu, sivil toplum kuruluşlarını ve fikir önderlerini Doğa Derneği’nin ‘Hasankeyf Yok Olmasın’ kampanyasına katılmaya davet ediyoruz’…”

1071490cookie-checkAlmanya da Ilısu’dan çekildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.