‘Almanya huzurevlerindeki Türkler artıyor…’

Entegrasyon yolunda ciddi sıkıntılarla karşılaşan Almanya’daki Türklerin sorunları dünya basınının ilgisini çekiyor.

NYT, ilk Türk göçmenlerin Almanya’ya ulaşmasından bu yana 40 yıl geçtiğini belirterek, “Hala yabancı gibi hissettikleri topraklarda emeklilik yaşına geldiler” diye yazdı.

Almanya’daki Türklerin, yaşamlarının son günlerini, sadece birkaç yıl kalmayı planladıkları bir ülkede geçireceklerini görmenin, iç karartıcı bir duygu olduğunu kaydeden gazete, şöyle devam etti.

“Onların kalmasını Almanya da planlamamıştı ve şimdi sosyal ve finansal bir yük ile karşı karşıya. Almanya’daki Türk kökenli 2.7 milyon kişiden 320 bini, emekli yaşına geldi. Bu sayının, 2020 yılına kadar bir kat arması bekleniyor.”

Başta kadınlar olmak üzere, birçok yaşlı Türk göçmeninin 24 saat bakım sağlayan bir huzur evi yükünü karşılama gücünün olmadığına işaret eden gazete, on yıllarca Türk mahallelerinde yaşayan bu kişilerin de çok az Almanca konuştuğunu kaydetti.

NYT’e konuşan Berlin Nüfus ve Gelişme Enstitüsü Başkanı Reiner Klingholz da, tarihlerinde ilk defa çok sayıda yaşlı göçmenin varlığının yarattığı sorunla karşı karşıya bulunduklarını belirterek “Almanlardan farklı bir biçimde yaşlanıyorlar. Farklı sağlık sorunları var” dedi.

Çocukları ve torunlarının Almanya’da olduğu için Türkiye’ye dönemeyen yaşlı Türk göçmenlerinin zamanla da Türkiye’deki dost ve akrabalarının sayısının da azaldığını belirten gazete, halen Türkiye’ye dönüş yapan Türklerin sayısının yılda 4 bin düzeyinde kaldığı bilgilerine de dikkat çekti. ( ANKA)

1148580cookie-check‘Almanya huzurevlerindeki Türkler artıyor…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.