Almanya Ilısu Barajı’ndan çekildi

Hasankeyf için destek veren Tarkan, Orhan Gencebay, Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal’in de yer aldığı haberde, Almanya’daki ilgili bakanlıkların yaptıkları toplantı sonucu Ilısu Barajı’ndan çekilme kararı aldıkları belirtildi.

Kredi koşullarını denetleyen komitenin Türkiye’ye yaptıkları ziyaretin sonunda projenin uluslar arası standartlardan çok uzak olduğu ortaya çıktı.

“UNESCO DÜNYA MİRASI OLSUN”

Doğa Derneği kampanya koordinatörü Erkut Ertürk “Kredi kuruluşları, Ilısu Barajı’na kredi verebilmek için, Türkiye Hükümetinin uygulaması gereken 153 şart belirlemişti. Zaman içerisinde bu şartların gerçekleştirilemeyeceği, Hasankeyf’in başka bir yere taşınamayacağı Avrupa tarafından da anlaşıldı. Biz de Türkiye Hükümetinden, bu yanlıştan derhal vazgeçerek Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesine dâhil edilmesi için yaptığımız çağrıyı bir kez daha yineliyoruz” dedi.

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken ise “Hasankeyf Yok Olmasın kampanyası giderek büyüyor ve yok olmak üzere olan doğamızın ve kültürel mirasımızın sesi oluyor. Sonunda Avrupa bu sesi duyarak, doğru yolu seçti. Tüm Türkiye’yi ve dünyayı kampanyamıza destek vermeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Doğa Derneği’ne göre; Dicle Vadisi ve Hasankeyf, tarihi zenginliklerin yanı sıra biyolojik çeşitliliği ve bölgeye has türleri nedeniyle de büyük önem taşıyor. Doğa Derneği ve çeşitli uzmanların yaptığı çalışmaya göre, eğer Ilısu baraj projesi hayata geçerse, bölgedeki beş önemli doğa alanı ve 400 kilometrelik nehir yatağını kapsayan doğal alanlar geri dönülmez bir biçimde zarar görmüş olacak.

Frankfurter Rundschau Gazetesi haberinin linki:
http://www.fr-online.de/in_und_ausland/wirtschaft/aktuell/?em_cnt=1803702
Daha fazla bilgi için:www.dogadernegi.org

Erkut Ertürk
Kampanya Koordinatörü
[email protected]
Tel: +90549 801 00 82

1494440cookie-checkAlmanya Ilısu Barajı’ndan çekildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.