ALMANYA KISA KISA…

Hükümet partileri oy kaybediyor…

Almanya’da hükümet partileri SPD ve Yeşiller oy kaybediyor. Forsa tarafından yapılan ankete göre, hükümet partileri SPD-Yeşiller ile muhalefet partileri CDU/CSU-FDP arasında tam 18 puan fark bulunuyor.

Önceki gün sonuçları açıklanan ankete katılan vatandaşların yüzde 36’sı, ”Önümüzdeki Pazar seçim olsa kime oy verirsiniz?” sorusuna hükümet partileri ”SPD-Yeşiller” biçiminde yanıtladı.

Stern dergisi ile RTL televizyonu tarafından yaptırılan ankete göre, SPD’nin oyu geçen haftaya göre yüzde 1 azalma ile yüzde 28’e düştü. Bu oran SPD açısından son zamanların en kötü sonucu. Daha önceki anketlerde oyu artış yönünde gösterilen Yeşiller’de geçen haftaya göre yüzde bir oy kaybederek, toplam yüzde 8 oy alabildi. Buna karşın anamuhalefet CDU/CSU’nun oyunun yüzde 46’ya kadar çıktığı ileri sürüldü. FDP’nin oy oranı ise yüzde 8 olarak tahmin edildi.

Geçen seçimlerde yüzde 4 ile parlamento dışında kalan Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS)’nin oy oranının ise yüzde 5 olduğu dile getirildi. 21-24 Mart tarihleri arasında yapılan ankete toplam 2008 kişi katıldı.

***

5 milyon Euro dolandırıldılar…

Essen, Türkiye Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan açıklamada, İslami holdingler geçtiğimiz yıllarda Türkiyeli göçmenleri yaklaşık 5 milyon Euro zarara uğradığı belirtildi. Türkiye Araştırma Merkezi Başkanı Faruk Şen yaptığı açıklamasında, merkezi Türkiye’de bulunan 52 İslami holdingin, çalışmalarını durdurdukları için kendilerine ulaşılamadığını ifade etti. Sermayelerinin büyük bir kısmını kaybettiklerini ileri süren holdinglerin, sermayelerini en çok dini duyguları istismar ederek topladıklarını belirtildi. fien, kar ve zararda ortaklık sözkonusu olduğu için göçmen ortakların yatırdıkları paraları geri alma olanaklarının da olmadığını söyledi.  
ESSEN

***

Nürnberg Kürt Kültür Günleri…

9- 20 Nisan tarihleri arasında Nürnberg’de Kürt Kültür Günleri düzenleniyor. Fırat ve Dicle arasındaki geleneksel kültür ile modern batı tarzı kültür biçimlerini birleştiren bir programın sunulacağı Kürt Kültür Günleri’nde konserlerin yanısıra film gösterimleri, sergi, okuma günleri ve kürtlerin tarihi ve geleceklerine ilişkin bir de panel yer alıyor.

9 Nisan’da Tafelhalle’de  Koma Çar Newa ve Mikail Aslan konseri ile başlayacak etkinlikler çerçevesinde 13 Nisan’da Filmhaus Kino’da Ermenistan’da bir Kürt köyünde, eski bir Kızıl Ordu subayı Hamo’nun anlatımlarına dayanan insanca bir öykünün anlatıldığı Wodka Lemon adlı film gösterilecek.

15 Nisan tarihinde ise ”Kürtler, Ortak Tarihleri ve Perspektifleri konulu panele araştırmacı Mehmet Bayrak, siyaset bilimci Prof. Ferhad ˙brahim Seyder ve yazar Mehmed Uzun’un konuşmacı olarak katılacak. Lale Yalçın- Heckmann’ın yöneteceği panel saat 20.00’da Villa Leon’da başlayacak. 16 Nisan Cumartesi saat 20.00’da Villa Leon’da  Villa Leon’da Metin Kemal Kahraman ve grubunun konseri izlenebilir.

17 Nisan Pazar günü ise saat 11.00’da Vila Leon’da Dünden Bugüne Kürt Edebiyatı konulu bir sohbet toplantısı düzenlenecek. Sohbete Memmed Uzun katılacak. Schakar Hamalov ve ˙smail Atmalı’nın ortak sergisi ise 10 Nisan’dan itibaren Villa Leon’da gezilebilir.


‘Tercih Alman vatandaşlığından yana’

NRW’de yaşayan Türkiye kökenlilerin yüzde 22’si Alman vatandaşlığına geçmeyi planlıyor. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde hükümet ”çifte vatandaş” durumundaki Türkiyeliler hakkında ”mektuplu soruşturma” başlatırken, bilimsel araştırmalar Türkiye kökenlilerin Alman vatandaşlığını tercih ettiğini gösterdi.

Önceki gün Eyalet Sosyal Bakanı Birgit Fischer tarafından kamuoyuna açıklanan rapora göre, Türkiye kökenlilerin yüzde 22’si Alman vatandaşlığına geçmeyi planlarken, yüzde 6’sı ise başvuruyu yapmış durumda. Bakan Fischer, ”Türkiyeliler bu toplumun bir parçası” dedi.

Almanya’nın en büyük eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya’da, ”çifte vatandaşlık” gerekçesiyle 1 Ocak 2000’den sonra Türkiye vatandaşlığına geçme ihtimalı bulunan

Türkiye kökenlilere mektuplar gönderilmeye devam edilirken, bu eyalette yaşayan Türkiye kökenlilerin tercihinin Alman vatandaşlığı olduğu ortaya çıktı.

Önceki gün Eyalet sosyal Bakanı Birgit Fischer tarafından kamuoyuna açıklanan bir araştırmanın sonucuna göre, Türkiye kökenli göçmenler arasında Alman vatandaşlığına geçmenin son yıllarda hızla arttığı belirtilerek, eyalette yaşayan Türkiye kökenlilerin üçte birinin vatandaşlığa geçtiği kaydedildi.

Bakan Fischer, eyalet çapında 230 bin Türkiye kökenlinin Alman vatandaşı olduğunu belirterek, ”Bu sayı her geçen gün biraz daha artıyor. Henüz vatandaş olmayanların yüzde 22’si Alman vatandaşlığına geçmeyi planlıyor, yüzde 6’sı ise başvuru yapmış” dedi.

Berlin’de yabancı sayısı arttı…

Berlin İstatistik Dairesi tarafında yapılan açıklamaya göre, 2004 yılı sonuna kadar değişik ülkelerden 450.900 kişi Berlin’e gelerek kaydını yaptı.

Bu artışın 2003 yılına göre yüzde 1,5 arttığı açıklandı. Bu da Berlin’de yaşayan yabancıların yüzde 0,2 artarak toplam yabancı sayısı yüzde 13,2 olduğu belirtildi. 2004 yılında Berlin’e yerleşen yabancıların genelinde Avrupa Birliği ülkelerinde geldiği, bu oranın yüzde 72.8 olduğu kaydedildi. Geri kalan sayının da diğer ülkelerden geldiği açıklandı.

Açıklamada, Asya ülkelerinden (yüzde 14.7), Amerika’da (yüzde 5) ve  Afrika’dan da  (yüzde 4) olduğu belirtildi. En çok yerleştikleri semtler ise, Neuköln, Berlin merkez ve Friedsrichsheim – Kreuzberg olduğu bildirildi.

1102380cookie-checkALMANYA KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.