Almanya’da aşırı sağ parti hamle yaptı…

Mecklenburg – Batı Pomeranya Almanya’nın en yoksul eyaletlerinden biri

Meklenburg’da eyalet meclisine girebilmek için gerekli yüzle 5 barajını rahatça aşan aşırı sağ Ulusal Demokratik Parti NDP oyların yüzde 7,3’ünü topladı.

Bu son seçimlerde oyların yalnızca yüzde 1’ini alabilen aşırı sağ parti açısından büyük bir başarı sayılıyor.

Almanya’nın bir önceki hükümetinin Başbakanı Gerhard Schroeder, NDP’yi 1930’ların Nazilere benzetmiş ve ırkçı şiddet propagandası yaptığını söylerek kapatılması için uğraşmıştı. Ancak Yüksek Mahkeme 2003 yılındaki kararıyla Schroeder’in bu başvurusunu geri çevirdi.

Mecklenburg-Batı Pomeranya, eyalet meclisinde aşırı sağ partinin temsil edildiği üçüncü Alman eyaleti oluyor.

Gerek Mecklenburg gerekse Berlin’de yapılan seçimlerde Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokratlar oy kaybederek Sosyal Demokratların gerisinde kaldılar.

Sosyal Demokratlar ise her iki eyaletin yönetimini ellerinde tutmayı başardılar.

Berlin’de Sosyal Demokratlar koalisyon oluşturmak için eski komünistler ve Yeşiller ile görüşmeyi planladıklarını açıkladılar.

“ÇOK YOKSUL”

Eski Doğa Almanya topraklarındaki Mecklenburg-Batı Pomeranya, ülkede işsizliğin en yüksek olduğu bölge ve Almanya’nın en yoksul eyaletlerinden biri sayılıyor.

Aşırı sağcı NDP’nin kampanyası da genç ve işsiz seçmenlerin desteğini kazanmayı hedeflemişti.

Aşırı sağcılar eski Doğu Almanya’daki Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinin parlamentolarına da girmiş durumda.

Mecklenburg – Batı Pomeranya’da eyalet parlamentosunda çoğunluğu az bir farkla zaten bölge yönetiminde olan Sosyal Demokratlar kazandı.

Seçimlerde ikinci gelen Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar ise muhtemelen parti içi çekişmelerin yarattığı tepki nedeniyle oy kaybına uğradı.

Eyaletteki Sosyal Demokrat Parti’nin Başkan Yardımcısı Erwin Sellering “sonuç hepimiz için moral bozucu, hepimiz bunu engellemeye çalışmıştık” diye konuştu.

Eyalet seçimlerinde önde gelen tüm partiler seçmene “oyunuzu aşırı sağ NPD hariç kime verirseniz verin” çağrısı yapmışlardı. (BBC)

1136820cookie-checkAlmanya’da aşırı sağ parti hamle yaptı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.