Almanya’da işsizlik alarmı

Almanya İşsizlik Dairesi Başkanı Frank Jürgen Weise, tarafından yapılan açıklamaya göre Şubat ayı içinde Almanya’da işsizlik bir önceki aya oranla 177 bin artarak 5,216 milyona çıktı. Bir yıl öncesine oranla ise işsizliğin 575 bin arttığını bildiren Weise, bu artışa gerekçe olarak önceden sosyal yardım alanların da işsizlik istatistiğine alınmasını ve haftalardır kötü olan hava şartlarını gösterdi.

SON AYLARDA HIZLI ARTTI
Almanya’daki kitlesel işsizlik 2004 yılının ortalarına doğru gerilemesine karşın özellikle son aylarda hızla arttı. Kasım ayında 4,257 milyon olan işsizlik rakamı fiubat sonuna kadar neredeyse bir milyon artarak 5,216 milyona çıktı.

GENÇ VE YABANCILAR
Kitlesel işsizliğin en fazla etkilediği kesimlerin başında genç ve yabancı emekçiler geliyor. 25 yaşına kadar olanlar arasında işsizliğin 679 bin 903’e çıktığını bildiren Weise, ”İşsizler arasında gençlerin oranı yüzde 13 ile hala yüksek bir oranda seyrediyor” dedi. Kasım 2004’da 488 bin genç işsiz olarak kayıtlarda yer alırken fiubat sonu itibarıyla bu rakam neredeyse iki yüz bin artarak 679 bin 903’e çıktı.

Ancak bu rakam tam gerçeği göstermiyor. Özellikle işsiz gençlerin istatistiklere girmemesi için özel kurslara ve meslek hazırlık okullarına gönderildiği biliniyor. Bu tür kurslara ve okullara gönderilen gençlerde işsiz olarak sayıldığında gençler arasında işsizliğin 850 bin civarında olduğu tahmin edilmekte.

Benzeri bir durum yabancı işçiler içinde geçerli. Kasım 2004’de 532 bin 586 yabancı işçi işsizlik kayıtlarında yer alırken fiubat sonunda bu rakam 700 bin 139’a çıktı.

Dört ay içinde 167 bin 553 yabancı emekçi daha işinden olması ise gerçeğin sadece bir bölümünü oluşturuyor. Yabancı emekçilerinde değişik kurslar sayesinde istatistiklerde yer almalarının önüne geçiliyor.

İLGİLİ YAZI VE HABERLER:

ZİYA AKŞAHİN’İN KÖŞESİ: Almanya’nın çıkmazı
HABER: Almanya’da dişliler eskisi gibi değil…

1100250cookie-checkAlmanya’da işsizlik alarmı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.