Almanya´da Türk Kökenli gençler girişimciliğe yöneliyor

Türkiye ve Uyum Araştırmaları Vakfı´nın (TAM) “Almanya´da yaşayan Türklerin Yaşam Koşulları” anketi çerçevesinde derlediği sayılar, ülkede yaşayan 18 yaş üzeri Türk kökenli nüfusun yüzde 41,4´ünün tam zamanlı işlerde, yüzde 8,2´sinin yarı zamanlı işlerde, yüzde 3,9´unun ise 400 Euro´nun altında gelir elde edilen küçük işlerde çalıştığını gösteriyor.

Tam yamanlı olarak çalışan erkeklerin oranı yüzde 57,9´u bulurken, bu oran kadınlar arasında yüzde 23,5´te kalıyor. Buna karşın kadınlar arasında yüzde 12,7´yi bulan kısa süreli çalışmanların oranı erkekler arasında yüzde 4´e geriliyor.

Çalışanların mesleklere göre dağılımı izlendiğinde işçi statüsüyle çalışanlar yüzde 69,5 ile çoğunluğu teşkil ederken, bunu yüzde 19,7´lik oranlarıyla büro çalışanları ve yüzde 10,7 ile serbest çalışanlar izliyor.

Çalışma yaşamına katılan bireylerin yaş gruplarına göre mesleki konumlarına göre tasnifi, yenilenen nesillerle birlikte büro işlerine ve serbest çalışmaya eğilimin yükseldiği görülüyor. 45-59 yaş arasındaki çalışan nüfus arasında giriçmcilerin oranı yüzde 9,6 iken, bu oran 18-29 yaş grubunda yüzde 12,1´e ulaşıyor. Benzer şekilde büro çalışanlarının 45 yaş üzeri grupta yüzde 15,7´de kalan oranı, genç nüfusta yüzde 28,8´i buluyor.

Göçün ilk yıllarında çoğunluğu erkeklerden oluşan homojen bir işçi topluluğu görünümünü taşıyan Almanya´daki Türk nüfusun devam etmekte olan dönüşüm ve heterojenleşme sürecinin istatistiklere açık biçimde yansıdığına dikkat çeken TAM Vakfı Genel Müdürü Dr. Andreas Goldberg şu yorumu yaptı:

“Almanya´da yetişen yeni kuşak ebeveynlerinden farklı olarak kol gücü yerine zihinsel çalışmaya yöneliyor. Yeni kuşağın temsilcileri ekonomiden politikaya, kültürden spora kadar toplumsal yaşamın her alanında varlıklarını belirgin şekilde hissettiriyorlar. Bu başarı örnekleri daha fazla ön plana çıktıkça ve çıkarıldıkça uyum adına önemli kazanımlar elde edeceğimize inanıyorum…”

1238600cookie-checkAlmanya´da Türk Kökenli gençler girişimciliğe yöneliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.