Almanya’daki Türkler erken seçime soğuk

İktidardaki Sosyal Demokrat Parti’nin Federal Meclis üyesi Lale Akgün, olası erken seçimde partisinin iktidarı kaybetmesinin, Türkiye ile ilişkiler açısından iyi bir durum arz etmeyeceğini söyledi.

Kuzey Ren Westfalya eyaletinde seçimleri kaybetmelerinin kendisini ”şok ettiğini” belirten Akgün, Başbakan Schröder ve SPD Genel Başkanı Franz Müntefering’in erken seçim kararı almalarını beklemediğini belirtti. Akgün, ”Erken seçimleri kaybedersek, bu, Türkiye ile ilişkiler açısından iyi bir durum olmaz. Tek sevindiğim şey, Türkiye’nin AB üyeliği için müzakerelere başlama tarihinin, olası bir genel seçimden önce olması” dedi. 

Türk hükümetine de çağrıda bulunan Akgün, ”Türkiye’den ricam, bu süreci hızlandırmaları. Müzakerelere bir an önce başlanması için hiçbir engel bırakmamaları” dedi. 

Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı (TAM) Direktörü Faruk Şen, Almanya’nın nüfus açısından en büyük eyaletinde seçimi kazanan bir partinin daha güçlü bir politikaya sahip olacağını belirterek, ”CDU, 39 yıl sonra bu eyalette seçimleri kazanarak Sosyal Demokratların kalesini elinden aldı. Pek çok şeyde değişim yaşanacağa benziyor” diye konuştu. 

CDU’nun Kuzey Ren Westfalya eyaleti parti teşkilatı yönetim kurulu üyesi olan Bülent Aslan ise ”Bu, eyalet açısından tarihi bir gün oldu. Sosyal Demokratların güçlü kalesi 39 yıl sonra yönetim değiştirdi. Umarım bu eyalette yaşayan insanlar açısından iyi olur. İşsizlik ve eğitim sorunu olan bu eyalette Türk vatandaşları da zarar görmekteydi” dedi. 

Almanya Türk Toplumu Başkanı (TGD) Başkan Yardımcısı Kenan Kolat da, erken seçime gidilmesi durumunda büyük olasılıkla iktidara geleceklerini düşündüğü Birlik partilerinin (CDU/CSU) Türkiye’ye karşı ”yavaşlatıcı politikalar” izleyeceklerini söyledi. 

Kolat, ”Almanya’nın uluslararası anlaşmalardan doğan sorumlulukları var. Türkiye konusunda tabii ki bunların dışına çıkamazlar. Ancak, Türkiye’ye karşı yavaşlatıcı politikalar izleyeceklerini tahmin ediyorum” dedi.

1106960cookie-checkAlmanya’daki Türkler erken seçime soğuk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.