Almanya’nın girişimi bu kez başarılı olacak mı?

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, 25 Ağustos’ta önce Atina daha sonra Ankara’da muhataplarıyla bir araya gelecek ve Doğu Akdeniz’de giderek artan gerilimin azaltılarak sorunların diplomasi yoluyla çözümü için zemin arayacak.

Berlin’in ilk girişimi, Yunanistan’ın Mısır ile 6 Ağustos’ta deniz yetkilendirme anlaşması nedeniyle tamamlanamamıştı. Tarafların tartışmalı bölgedeki araştırma ve askeri faaliyetlerini devam ettiriyor olması, Maas’ın gerçekleştireceği bu girişimin de başarı şansını azaltan bir unsur olarak görülüyor.

Türkiye’nin Oruç Reis araştırma gemisinin 23 Ağustos’ta sona ermesi gereken çalışmalarını 27 Ağustos’a kadar uzattığını açıklaması ve Yunanistan’ın Oruç Reis’in bulunduğu alana yakın bir bölgede 3 gün sürecek askeri tatbikat yapacak olması olumsuz sinyaller olarak değerlendiriliyor. Maas’ın özellikle Ankara temaslarında Libya’da varılan ateşkesin de gündeme gelmesi bekleniyor.

AB dönem başkanı Almanya’nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Atina’da Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yapacağı temaslarda, tarafların Ege Denizi’nden kaynaklanan sorunların çözümü için 2002’de oluşturdukları ancak 2016’dan bu yana yapılamayan “istikşafi görüşmeler” mekanizmasını yeniden canlandırmayı amaçlıyor.

Almanya bu yöndeki ilk adımını Temmuz ayında atmıştı. Türkiye, Yunanistan ve Almanya liderlerinin dış politika danışmanlarını bir masa etrafında buluşturan Berlin yönetimi, görüşmelerin başlatılması için taraflara yardımcı olmuştu. (BBC TÜRKÇE)

_________________

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ LÜTFEN
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-53896304

2444420cookie-checkAlmanya’nın girişimi bu kez başarılı olacak mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.