Çalınan 2 çini pano Londra’da bulundu

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, İnterpol ile yapılan ortak çalışmalar ve işbirliğinin olumlu sonuçlandığını, Londra polis makamlarınca çinilerin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne iadesine karar verildiğini söyledi.


Vakıf eserlerinin çalınması konusunda bir dizi çalışma başlattıklarını belirten Beyazıt, kurum bünyesinde kurulan Kaçakçılıkla Mücadele Bürosunun çalışmaları sonucunda çalınan eserleri bulma konusunda önemli aşamalar kaydedildiğini anlattı.


Yeni Cami Hünkar Kasrı’ndan 2003 yılında çok sayıda çini pano çalındığını belirten Beyazıt, çalınan eserlerden ikisi hariç diğerlerinin Haliç kıyısında bulunduğunu söyledi. Beyazıt, 24 karoluk İznik çinisinden oluşan bu koleksiyonun, Londra’daki Sotheby’s Müzayede Evi’nde satışa sunulduğunda Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu tarafından tespit edildiğini kaydetti.


Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, İnterpol ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile yazışmaya geçtiklerini anlatan Beyazıt, “Önceki dönemlerden farklı olarak biz bu eserleri hiç para ödemeden geri getiriyoruz. Şu anda bu müzayededeki 24 karodan oluşan eserler geldiği zaman Hünkar Kasrı’ndaki eksiklikler de tamamlanmış olacak” diye konuştu.


Eserlerin çalınması konusunda pek çok önlem aldıklarını bildiren Beyazıt, çok iyi derecede yabancı dil ve bilgisayar bilen sanat tarihçilerinin 24 saat çalıştıkları Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu sayesinde, yurt dışına kaçırılan eserlere olan taleplerin de azaldığını kaydetti.

804240cookie-checkÇalınan 2 çini pano Londra’da bulundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.