‘Alıntı yaptım, şahsi düşüncem değil’

Roma Katolik Kilisesinin ruhani lideri 16. Benediktus, yazlık ikametgahı Castelgandolfo’da bugün Angelus Duası sırasında yaptığı konuşmada, “Regensburg Üniversitesindeki konuşmamın,  Müslüman inananların duyarlılığını inciticiymiş gibi görünen kısa bir bölümünün yol açtığı tepkilerden dolayı çok üzgünüm” dedi.

Papa, “Ortaçağa ait bir metinden alıntı yapmıştım. Alıntı hiçbir şekilde benim şahsi düşüncemi yansıtmıyor”  diye konuştu.

Yanlış anlaşılmayı düzeltmeye yönelik gerekli açıklamanın Vatikan tarafından yapıldığını hatırlatan Papa: “Dün Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Tarciso tarafından yapılan açıklamanın, insanları yatıştırmasını ve konuşmamın anlamını aydınlatmasını umuyorum. Benim konuşmam, genel itibariyle, karşılıklı tam bir saygı içerisinde, sakin ve samimi bir diyalog çağrısıydı” dedi.

”BİZ DİN ADAMLARI, ÖRNEK OLMALIYIZ”

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu,  ”Der Spiegel” dergisinin internet sayfası ”Spiegel-Online”a verdiği demeçte, Vatikan’dan yapılan açıklamadan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ”Papa, İslamiyet’e saygı duyduğunu ve Müslümanların hislerini rencide etmek istemediğini söyledi. Bu benim için medeni bir tutum. Üzüntüsünü dile getirmesi, dünyadaki barış için çalışacağının bir göstergesi. Biz dini liderler gerektiğinde yanlışlarımızı kabul etmeli ve insanlara her yerde örnek olmalıyız. Papa’nın bizim eleştirilerimizi anlamasını ve bunun üzerinde düşünmesini ümit ediyorum” dedi. 

SOMALİ’DE CİNAYET, İTALYA’DA ALARM

Somali’nin başkenti Mogadişu’da bir rahibenin kimliği belirsiz silahlı kişilerce öldürüldüğü bildirildi. Papa’nın konuşmasının ardından dün başkentte bir dini lider, ”Papadan intikam alınmasını” istemiş ve Peygambere hakarette bulunanların öldürülmesi gerektiğini söylemişti.

Bu arada İtalya, Papa’ya yönelik  tepkilerde tırmanışı göz önüne alarak, Vatikan ve kiliseler çerçevesindeki alarm düzeyinin artırılmasını kararlaştırdı.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER: İYİ BİR ADIM 
 
Öte yandan Papanın tepki çeken sözlerinin ardından Vatikan’ın dün açıklama yapmasını yeterli görmeyen ve Papanın şahsen özür dilemesini isteyen Mısır’daki Müslaman Kardeşler örgütü, Papanın bugünkü açıklamasını, ”özür dileme yolunda atılmış iyi bir adım” olarak değerlendirdi.

Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Habib, ”Papanın bugünkü konuşmasını (sözlerini) geri alma olarak değerlediriyoruz. Bu, özür dileme yolunda atılmış iyi bir adım” dedi.

Habib, önümüzdeki dönemde Papanın İslam ile ilgili ”kişisel düşüncelerini” öğrenmeyi umduklarını belirtti. 
    

1136750cookie-check‘Alıntı yaptım, şahsi düşüncem değil’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.