Alpu Ovası’nı zehirleyecek kararı Danıştay iptal etti!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Eskişehir Alpu Ovası’nda yaklaşık 18 bin dönümlük tarım arazisinde bulunan kömür yataklarının, termik santral kurulması amacıyla özelleştirilmesi kararını Danıştay iptal etti…
Orta Anadolu Bölgesi’nin en verimli tarımsal üretim alanlarından biri olan Eskişehir’deki Alpu Ovası’nda yapılması planlanan kömürlü termik santral için çıkarılan özelleştirme kararını Danıştay iptal etti. 2016 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile tarımsal sit ilan edilerek koruma altına alınan ancak bu kararın ardından termik santral yapımının önünü açmak için plan değişikliğine gidilen Alpu Ovası’nda yaklaşık 18 bin dönümlük arazi kömür rezervi olarak özelleştirme kapsamına alınmıştı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin temyize götürdüğü davayı gören Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun Eylül 2017’de aldığı kararı kamu yararına ve hukuka aykırı bularak iptal etti.

Eskişehir’in en verimli tarım arazilerini barındıran Alpu Ovasında yapılması planlanan kömürlü termik santral için alınan özelleştirme kararı Danıştay tarafından iptal edildi. 12 Aralık 2016’da Bakanlar Kurulu Kararı ile tarımsal özelliği korunacak 141 ova ile birlikte ‘Tarımsal Sit Alanı’ ilan edilen Alpu Ovası’nın koruma şemsiyesi daha hayata geçirilmeden delindi.

TARIMSAL SİT OLAN OVA ENERJİ ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Alpu Ovası’nın tarımsal sit ilan edilmesini öneren dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın talebi üzerine yapılan çevre düzeni planı değişikliğinde bir sakınca görmedi. Bunun üzerine Çevre Düzeni Planında yapılan değişiklikle Alpu Ovası’nın bir bölümü tarımsal sit olmaktan çıkarılarak termik santral kurulabilmesi için ‘Enerji Üretim Alanı’na dönüştürüldü.

ZEHİR PROJESİNE KARŞI HUKUK SAVAŞI BAŞLADI

Eskişehir halkının itirazlarına rağmen ÇED süreci başlatılan proje için ayrıca 17 bin 870 dekarlık kömür rezerv alanına yönelik özelleştirme kararı çıkarıldı. Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 22 Eylül 2017’de çıkarılan karar yargıya taşınmıştı. Hem proje için jet hızıyla alınan ÇED Olumlu Kararı’nın hem de özelleştirme kararının ayrı ayrı dava konusu olduğu projede Danıştay’dan önemli bir karar çıktı.

DANIŞTAY HUKUKA AYKIRI  ÖZELLEŞTİRME KARARINI İPTAL ETTİ

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin temyize götürdüğü davada nihai kararı ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun Eylül 2017’de aldığı kararı, kamu yararına ve hukuka aykırı bularak iptal etti. Danıştay’ın iptal kararında, termik santral kurulması planlanan alanın Büyük Ova Koruma Alanı olarak belirlenen Alpu Ovası içerisinde yer aldığına dikkat çekilerek, bölgenin en verimli tarım arazilerinin bütünlüğünün bozulacağı konusunda bir tereddüt bulunmadığı kaydedildi. ÇED süreci de tamamlanmayan termik santralin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin de tam olarak ortaya konulmadığına işaret edilen kararda, dava konusu özelleştirme kararının hukuka uygun olmadığı kaydedildi.

BÜYÜKERŞEN: ‘YAPILMAK İSTENEN BU KÖTÜLÜĞE DUR DENİLDİ’

Danıştay’ın iptal kararının ardından bir açıklama yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Bu ihanetin Eskişehir’e, bereketli topraklarımıza yapılmaması için büyük bir mücadele verdik, veriyoruz. Tüm işlemlerin başı olarak gördüğümüz bu alanların özelleştirmesine yönelik açmış olduğumuz davayı kazandık. Hem yerel yönetimler olarak bizler, hem sivil toplum kuruluşları hem de hemşehrilerimiz bu yanlış kararın hukuksal düzlemde bozulacağına yürekten inanıyorduk. Sonuç olarak belediye olarak temyize götürdüğümüz davayı kazandık. Danıştay aldığı karar ile Özelleştirme Başkanlığı’nın kararının iptaline karar vererek, Eskişehir’e bu kötülüğün yapılmasına ‘Dur!’ demiştir. Bu alınan karar da bu mücadelemizde önemli bir mihenk taşı olacaktır. Bu kötü günlerde şehrimize, hemşehrilerimize moral olacağını düşündüğüm bu karar için mücadele veren tüm kurum, kuruluş ve çevre dostlarına teşekkür ediyorum” görüşünü dile getirdi.

YILDA 2 MİLYON TON ATIK BÖLGEYİ ZEHİRLEYECEKTİ

Eskişehir’de sivil toplum örgütleri ve yerel halk, bu iptal kararının ardından, projeye verilen ÇED olumlu kararının da iptal edilmesini bekliyor. Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından yapılması planlanan Alpu Termik Santralinde yılda yaklaşık 6 milyon 300 bin ton linyit kömürünün yakılacağı belirtiliyor. Tepebaşı ilçesi sınırlarında kalan tarım arazileri üzerinde inşa edilmesi planlanan santralin projelendirildiği alanın çevresinde yerleşim yerleri de bulunuyor. Kent merkezini de etkileyeceği belirtilen projenin hayata geçmesi durumunda yılda yaklaşık 2 milyon ton atık oluşması bekleniyor.

 

2413100cookie-checkAlpu Ovası’nı zehirleyecek kararı Danıştay iptal etti!
Önceki haberAVM’lerin erken açılmasındaki bu ısrar neden?
Sonraki haberEkonominin ateşi yine yükseldi: Dolar 7.25
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.