Alternatif Nobel ödülleri sahiplerini buldu

Ödül, eski bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi olan Daniel Ellsberg, Hintli insan hakları eylemcisi Ruth Manorama ve Kolombiya’nın Medellin kentindeki “Uluslararası Medellin Şiir Festivali” komitesi arasında paylaşıldı.

İsveç’in başkenti Stockholm’de ödül komitesi tarafından yapılan açıklamada, bu yılki 2 milyon kron (273 milyon dolar) değerindeki ödüllerin “adalet, gerçek ve barışın temini” için verildiği kaydedildi.

Açıklamada, Vietnam Savaşı sırasında gizli Pentagon belgelerini sızdıran Ellsberg’in bu ödüle, “barış ve gerçeği öne çıkardığı ve kendisini örnek almaları için diğerlerine ilham vermeye hayatını adadığı” için layık görüldüğü kaydedildi.

Manorama’nın da Hindistan’daki hiçbir kasta bağlı olmayan ve yüzyıllardır ayrımcılığa uğrayan “Dalit” kadınlarının eşit haklar kazanmasına yönelik çalışmalarından dolayı bu ödülü kazandığı belirtildi.

Ödül komitesinin ayrıca, “Uluslararası Medellin Şiir Festivali” komitesini, dünyanın en sorunlu kentlerinden biri olan Medellin’de barışı tesis etme çalışmalarından dolayı bu ödüle layık gördüğü bildirildi.

Yolsuzlukla mücadele için gösterdiği çabalardan dolayı Brezilyalı Chico Whitaker Ferreira’nın da onur ödülüne layık görüldüğü kaydedildi.

“Doğru Yaşam Ödülleri” vakfı, pul koleksiyoncusu Jakob Von Uexkull’un, Nobel Ödül komitesi tarafından göz ardı edildiğine inandığı çalışmaların ödüllendirilmesi amacıyla 1980’de kurulmuştu.

Ödüller, Nobel Barış Ödülleri’nin verilmesinden 2 gün önce 8 Aralıkta İsveç parlamentosunda düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

FOTOĞRAF: Ödül, eski bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi olan Daniel Ellsberg ve Hintli insan hakları eylemcisi Ruth Manorama


 

1137490cookie-checkAlternatif Nobel ödülleri sahiplerini buldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.