Altın şirketine ‘Kirazlı’yı terk et’ çağrısı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Kirazlı’daki altın madeninin ruhsat hukukunun bittiğini ve orman izinlerinin de iptal edildiğini belirterek şirketin Kirazlı’yı tamamen terk etmesini istedi…

Çanakkale Kirazlı’da altın madeni için ağaç katliamı yapan Alamos Gold’un yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş.’nin yetkilisi Ahmet Şentürk’ün açıklamalarına tepki geldi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden yapılan açıklamada, maden firması yetkilisi Şentürk’ün DW Türkiye’ye verdiği röportajda kullandığı “Bizim 60 yıllık ruhsat hukukumuz var” ifadesinin gerçeği yansıtmadığı öne sürülerek, “Ruhsatlar 10 yıllık sürelerle en fazla 6 kez verilebilir ve bu süreyi kullanıp kullanmamak, uzatıp uzatmamak tamamen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın uhdesindedir. Firmanın ruhsatının uzatılmaması ve ruhsat hukukunun bitmesi sonucunda Tarım ve Orman Bakanlığı orman izinlerini iptal edilmiştir. İş Makinalarını tahliye etmiş olan firmaya konteynerlerini boşaltmak için 13 Ekim 2021 tarihine kadar süre verilmiştir. Konteynerler 13 Ekim 2021’i beklemeden acilen çıkartılmalı ve şirket Kirazlı’yı tamamen terk etmelidir. Alan acilen rehabilite edilmelidir” denildi.  

‘BİZİM MADENİMİZ 30 MİLYON YIL BEKLEDİ’ SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

Kanadalı Alamos Gold altın şirketinin yerli ortağı olan Doğu Biga Madencilik A.Ş’nin Genel Müdürü Ahmet Şentürk’ün açıklamalarına yönelik tepkiler sürüyor. DW Türkçe’den Serkan Ocak’ın sorularını yanıtlayan Şentürk, 60 yıllık ruhsatları olduğunu öne sürerek, “Biz dediğim gibi sabırlı adamlarız. Biz madenciyiz. Bizim madenimiz 30 milyon yıl bekledi. Biz 30 yıldır bekliyoruz orayı açmak için. 3-5 ay daha bekleriz sorun değil” ifadelerini kullanmıştı.

‘KAMUOYUNU YANILTAMAZSINIZ, RUHSAT HUKUKUNUZ SONA ERDİ’

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden yapılan açıklamada, Şentürk’ün sözlerinin gerçeği yansıtmadığı savunularak, “Yalan ve yanlış bilgilerinize kamuoyunu yanıltamazsınız. Ruhsat hukukunuz sona ermiştir” denildi.

‘ŞİRKETİN İDDİALARININ HİÇ BİR HUKUKİ DAYANAĞI YOK’

Şirket rantçı ve doğa düşmanı zihniyetlerini bir kez daha göstermiş oldu” görüşüne yer verilen açıklamada şöyle denildi:  “Alamos Gold’un 2009’da aldığı ve 13 Ekim 2009’da başlayan ruhsat hukuku 13 Ekim 2019’da bitmiştir. ‘Otuz yıldır bu madeni çıkarmayı bekliyoruz.’ söylemi doğru değildir. Maden Kanunu’nun 24. Maddesine göre, firmanın süre uzatım talebi ruhsat bitim tarihinden itibaren bir ay içinde uzatılmadığı-temdit edilmediği ve yeni bir ruhsat tanzim edilmediği için ruhsat hukuku sona ermiştir.  Ruhsat süresi dolan ruhsat sahalarında da maden işletme faaliyetleri yapılamaz. Temdit sürecinin hala devam ettiğini iddia eden şirketin iddialarının hiçbir hukuki dayanağı yoktur. ‘Bizim 60 yıllık ruhsat hukukumuz var.’ iddiası da kocaman bir yalandır. Ruhsatlar 10 yıllık sürelerle en fazla 6 kez verilebilir ve bu süreyi kullanıp kullanmamak, uzatıp uzatmamak tamamen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın uhdesindedir. Şirketin Bakanlığın yetkisini kendi hakları gibi görmesi pervasızlıklarında geldiği noktayı göstermektedir.” 

‘ŞİRKET 13 EKİM’İ BEKLEMEDEN KİRAZLI’YI TAMAMEN TERK ETMELİ’

Firmanın ruhsatının uzatılmaması ve ruhsat hukukunun bitmesi sonucunda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından orman izinlerinin iptal edildiğinin altı çizilen açıklamada, “Alan artık Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uhdesindedir. İş Makinalarını tahliye etmiş olan firmaya konteynerlerini boşaltmak için 13 Ekim 2021 tarihine kadar süre verilmiştir. Konteynerler 13 Ekim 2021’i beklemeden acilen çıkartılmalı ve şirket Kirazlı’yı tamamen terk etmelidir. Alan acilen rehabilite edilmelidir” ifadelerine yer verildi.

‘KAZDAĞLARI 8-10 YIL SÜRECEK MEDENCİLİĞE FEDA EDİLEMEZ’

Şirket temsilcisinin bölgede yıllardır sürdürülen mücadele ile Su ve Vicdan Nöbetini, Çadırlı direnişi, on binlerin yürüyüşünü, Fazıl Say’ın konserini küçümseyişinin mücadeleden korkularının göstergesi olduğu vurgulanan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Kazdağları, en fazla 8-10 yıl sürecek madencilik projeleri için feda edilemez. Bölgenin tarım ve turizm geliri ve sağladığı istihdam madenciliğin sağlayacağı gelir ve istihdamdan kat kat fazladır. Kirazlı Altın Madeni Projesine ve Kazdağları’nın yüzde 79’unu kaplayan tüm diğer madencilik projelerine karşı bunca yıldır verdiğimiz mücadelemiz tüm kararlılığımızla sürecektir.

‘KİRAZLI ACİLEN REHABİLİTE EDİLMELİ’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ruhsatın iptal edildiğini ve şirketin ruhsat hukuku kalmadığını acilen kamuoyuna açıklamalı, Tarım ve Orman Bakanlığı da bilimsel ve ekolojik yaklaşımla, sivil toplum örgütlerinin de sürecin bir parçası olmasını sağlayarak Kirazlı’yı acilen rehabilite etmelidir. Şirketin bu pervasız ve yakışık almayan tutumunu kınıyor, kamuoyunu yalan ve yanlış bilgilerle yanıltmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Kazdağları Hepimizin!”

 

2504400cookie-checkAltın şirketine ‘Kirazlı’yı terk et’ çağrısı!
Önceki haberKızıldere’de Katliamı’nın üzerinden 49 yıl geçti, 10’lar anılıyor
Sonraki haberABD Dışişleri’nin 2020 Türkiye İnsan Hakları Raporu’nda neler var?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.