Altın Portakal’da 16 film yarışacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve festivali düzenleyen Antalya Kültür ve Sanat Vakfı (AKSAV) Başkanı Mustafa Akaydın, 10-17 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek 46. Altın Portakal Film Festivali’ne ilişkin jüri üyeleriyle Dedeman Otel’de basın toplantısı düzenledi.

Akaydın, burada yaptığı açıklamada, 6 Haziranda genel kurulunu yapan AKSAV’ın, 2,5 aylık dönemde çok zengin bir festival programı hazırladığını bildirdi.

Programı hazırlarken Karlovy Vary ve Venedik film festivallerine katılarak nitelikli filmler için bağlantılar kurduklarını belirten Akaydın, 9 milyon TL olarak öngörülen festival bütçesinin 7 milyon TL olarak gerçekleşeceğini, geçen yılki festival bütçesinin ise 21 milyon TL olduğuna dikkati çekti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın 1 milyon 200 bin TL’lik kaynağı peşin olarak geçen hafta gönderdiğine işaret eden Akaydın, Türk Tanıtma Fonu’ndan sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’dan da bir katkı beklediklerini ifade etti.

Akaydın, bu yılki festivalin ”Sinema ve Müzik” ile ”’Film Şeritleri ile 1960’lara Yolculuk”’ temalarıyla şekillendirildiğini bildirdi.

Festivale bu yıl sinemacıların ilgisinin çok yoğun olduğunu belirten Akaydın, şunları söyledi:

”Altın Portakal tarihindeki tüm zamanların en yüksek katılımı bu yıl yaşandı. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na 43 film başvurdu. Bu 43 eser, ön jürimiz tarafından değerlendirmeye tabi tutuldu ve 16 film finale kaldı. Bu 16 filmin 8’i, ilk filmini çeken yönetmenlerin eserlerinden oluşuyor.”

Akaydın, festivale başvuran 43 film arasından ön jürinin seçtiği yarışmacı 16 filmin, Emre Şahin’in ilk filmi ”40”, Kutluğ Ataman’ın yönettiği ”Aya Seyahat”, Meriç Demiray’ın ilk filmi ”Babam Büfe”, İlksen Başarır’ın ilk filmi ”Başka Dilde Aşk”, Onur Ünlü’nün yönettiği ”Beş Şehir”, İnan Temelkuran’ın yönettiği ”Bornova Bornova”, Murat Saraçoğlu’nun yönettiği ”Deli Deli Olma”, Ümit Ünal’ın yönettiği ”Gölgesizler”, Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın birlikte imza attıkları ilk filmleri ”İki Dil Bir Bavul”, Yavuz Özkan’ın yönettiği ”İlkbahar Sonbahar”, Mehmet Bahadırer ve Maryna Gorbach’ın birlikte kamera arkasına geçtikleri ilk filmleri ”Kara Köpekler Havlarken”, Zeki Demirkubuz’un yönettiği ”Kıskanmak”, Reha Erdem’in yönettiği ”Kosmos”, Miraz Bezar’ın ilk filmi ”Min Dit”, Bahadır Karataş’ın ilk filmi ”Usta” ve Mahmut Fazıl Coşkun’un ilk filmi ”Uzak İhtimal”den oluştuğunu kaydetti.

Akaydın, festivalde bir başka rekorun da ulusal ölçekte gerçekleştirilen kısa film yarışmasında gerçekleştiğine işaret ederek, ”Kısa film yarışmamıza tam 234 film başvurdu ve yine tüm zamanların katılım rekoru kırıldı” dedi.

Akaydın, festivalde 17 tematik program başlığının yer aldığını, toplam 150 film gösterilip, 7 sergi açılacağını, festival kapsamında 7 kitap yayımlanacağını ve 7 panel ile söyleşi gerçekleştirileceğini anlattı.

FOTOĞRAF: Geçen yılki yarışmanın afişi

715890cookie-checkAltın Portakal’da 16 film yarışacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.