Altunköprü kasabasının adı değiştiriliyor

Kasaba, Saddam rejimi tarafından “Araplaştırma” projesine tabi tutulurken şimdi ise KDP ve KYB tarafından Türkçe olan adı değiştirilmek isteniyor.
Altunköprü, Kerkük ile Erbil yolu üzerinde Kerkük’e bağlı bir Türkmen kasabasıdır. Kerkük’ün kuzeybatı kısmında bulunan kasabanın “Küçük Zap Suyu” üzerinde yer alması Altunköprü’ye büyük stratejik önem kazandırmıştır. Kasaba, diğer Türkmen bölgeleri gibi Irak devletinin kuruluşundan beri hizmetten yoksun bırakılmıştır. Halkın bir kısmı ise zorunlu göçe tabi tutulmuştur…

Altunköprü, Birinci Körfez Savaşı esnasında yüze yakın şehit vermiştir. ABD güçleri, Saddam ordusunu Kuveyt’ten püskürttükten sonra güneyde Şiiler, kuzeyde Kürtler ayaklanmışlardı. ABD Başkanı George Bush’un, Saddam’ı devirmeden Irak’tan çekilme kararı merkezi hükümetin tekrardan ülke topraklarını ele geçirmesiyle sonuçlanmıştır. Bu süreç esnasında ordu, Kerkük’e doğru yol almış ve bir haftalığına kenti ele geçiren KDP ve KYB peşmergelerinin geri çekilmek zorunda kaldıkların tanık olmuştuk. Kerkük’ü kontrol altına alıp Erbil’e doğru ilerleyen askerler, Altunköprü’de yüze yakın insanı öldürmüşlerdi. Bu soykırım “Altunköprü Katliamı” adıyla tarihe geçmiştir.

2003 sonrası dönemde Altunköprü, diğer Türkmen bölgeleri gibi nüfus kayma hamlesine tabi tutuldu. Devrik Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin, kasabayı “Araplaştırırken” KDP ve KYB kasabanın demografik yapısını değiştirmekle yetinmeyip adını “Prdey” olarak değiştirmesine başvurdular. Bağdat merkezi hükümet kasabayı, Altunköprü adıyla tanımasına rağmen devlet kurum ve kuruluşlarının aralarındaki yazışmalarda “Prdey” adı dikkatlerden kaçmıyor. Bu olay Altunköprü kasabasının yerel idaresinin merkezi hükümetin talimatının dışında bir uygulamaya geçtiğini gösteriyor.

Olaya büyük tepki gösteren kasaba halkı, “Prdey” adının yazışmalardan kaldırılmadığı takdirde protestolar düzenleyeceklerini dile getirdiler. Kerkük’ten de protesto sesleri yükselmeye başladı. Merkezi hükümetin müdahale etmesini talep eden halk, tek taraflı kararlara karşı olduklarını açıkladılar.

1634060cookie-checkAltunköprü kasabasının adı değiştiriliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.