Alzheimer erken teşhis edilebilecek

Uzmanlar erken teşhisin Alzheimer hastalığı tedavisinde büyük rol oynadığını ifade ediyor.

Geliştirilen yeni bir gen testi sayesinde, orta yaşlı olup hafif hafıza problemleri yaşayan insanlar, ileride Alzheimer hastalığına yakalanıp yakalanmayacakları hakkında bilgi sahibi olabilecek.

Yeni test sayesinde hastalığın tanısını erken koyabilecek olan doktorlar, çok geç olmadan hastalara ilaç ve zihin egzersizleri vererek hastalık sürecini yavaşlatabilecek. Britanya’da Alzheimer hastalığı konusunda uzman isimler, yeni test ile birlikte herkesin 60 yaşına geldiğinde hastalık riskini öğrenip halen zaman varken önlem alabileceğini ifade ediyor. Britanya’da 850,000’den fazla insanın Alzheimer hastası olduğu düşünülüyor.

Tahminlere göre ülkede her üç dakikada bir kişiye Alzheimer teşhisi konuluyor. Uzmanlar, ilaç tedavisi ve diğer tedavilerin etkili olması için hastalığın erken teşhisinin çok önemli olduğunu söylüyor.Yine de, unutkanlık yaşayan insanların hastalığın erken evrelerinde mi olduğunu yoksa yaşlanmanın getirdiği normal belirtileri mi yaşadığını söylemek doktorlar için zor. Bunun için en güvenilir test, NHS’in şu anda uygulamakta olduğu, £1,500 tutarındaki beyin taramaları veya hastaların sırtından bir sıvı alınmasını ve hastalıkla bağlantılı bir durum olup olmadığına dair test yapılmasını gerektiren ameliyatlar.Cytox adındaki biyoteknoloji firmasının sunduğu yeni test seçeneğinin hızlı ve GP kliniklerinde kullanılabilecek kadar da güvenilir olduğu belirtiliyor.

Yalnızca birkaç yüz pound masrafı olması beklenen test, hastaların DNA’larından küçük örnekler alıp Alzheimer hastalığı riskine karşı analiz etmeyi içeriyor.

Testin yüksek risk içinde olanları tespit etme konusunda %80’lik bir başarı oranına sahip olduğu ifade ediliyor.

Yeni test üzerinde deney yapmak için yeteri kadar uygun katılımcı bulunamamasından dolayı, test Alzheimer hastalığına karşı yüksek riskte olan hastalarda denenmesi için ilaç firmalarına önerilecek. Alzheimer ilaçları için yapılan klinik deneyler 2013 yılından bu yana iki kattan fazla arttı ve kurumlar bu testlerde yer almak için yeteri kadar insanın gönüllü olmadığını söylüyor.

Şu anda Alzheimer hastalığının neden olduğu fiziksel semptomlara karşı piyasada tedavi edici ya da önleyici herhangi bir ilaç bulunmuyor, fakat yeni terapilerin gelecek yıldan itibaren piyasaya sürülebileceği belirtiliyor.

Cytox firmasının yöneticisi Richard Pither konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Alzheimer hastalığıyla ilgili yeni tedaviler kullanıma hazır olduğunda erken teşhisin tedavilerde büyük rol oynayacağına dair hiç şüphe yok.

University College London’dan John Hardy ise, yeni test konusunda çok heyecanlı olduğunu ve testin deneylerde ve klinik kullanımlarda çok yardımcı olabileceğini ifade etti.

1792940cookie-checkAlzheimer erken teşhis edilebilecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.