Alzheimer hastalığında ozonterapi

ALZHEIMER HASTALIĞINDA OZONTERAPİNİN YERİ


Her Alzheimer’li bunama belirtileri gösterir ama her bunama Alzheimer Hastalığı değildir. Depresyon,tiroid hastalıkları,B12 eksikliği ve bazı ilaçların yan etkileri de unutkanlık oluşturabilir.


Yoğun çalışma hayatı, stres, uykusuzluk ve yorgunluk gibi etkenler, bu tür küçük unutkanlıkları artırabilir.Yaş ilerledikçe, vücudumuz gibi, zihnimiz de doğal olarak biraz daha zayıflayabilir. Ancak bu durum, hiçbir zaman günlük yaşamımızı etkileyecek boyutlara varmaz.


Yaşla birlikte ilerleyen ve basit gündelik işlerin bile yerine getirilmesinde sorunlar yaratan bir unutkanlık ise, Alzheimer hastalığının habercisi olabilir.


Hastalık en çok yakın dönem içinde öğrenilenlerin unutulması ve yeni şeylerin yeterince öğrenilememesi biçiminde ortaya çıkar.


Tüm dünyada kadın ve erkek, yaklaşık 20 milyon, ülkemizde yaklaşık 250bin kişiyi etkileyen Alzheimer hastalığı, 65 yaşın üzerinde her 20 kişiden birinde, 90 yaşın üzerinde ise her iki kişiden birinde ortaya çıkıyor. Beyinde protein plak olarak adlandırılan cisimlerin oluşması ile beyin hücreleri ölmeye ve sinir hücreleri arasında iletişim kaybolmaya başlıyor.  Alzheimer hastalığı, ilerleyici ve geri dönüşsüz bir özelliğe sahip.
Alzheimerlı hastada neler izlenir?


* Günlük yaşamı etkileyecek düzeyde unutkanlık (özellikle yakın zamana ait olayları ve insan isimlerini hatırlayamama)
* Günlük işleri yerine getirmekte (örneğin, alışveriş yapma, yemek pişirme ya da bir ev aletini çalıştırma) güçlük çekme
* Kelime bulmakta güçlük çekme
* Tarihleri unutma veya bildiği yolları bulamama
* Karar vermekte güçlük çekme
* Pratik düşünme (hesap yapabilme) becerisinin azalması
* Sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma (örneğin, gözlüğünü ayakkabı dolabına koyma)
* Ruh hali veya davranışlarda değişiklik (örneğin, çok çabuk ağlama ya da sinirlenme)
* Kişilik değişiklikleri (sakin bir kişilikten saldırgan bir kişiliğe geçme)
Risk faktörleri nelerdir?   
* İleri yaş
* Ailede Alzheimer veya bunamış yakınları olmak
* Kolesterol seviyesinin yüksek olması
* Geçirilmiş beyin hasarları
* Beyin antioksidan kapasitesinde azalma
* Kadın olmak (kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanır)
* Depresyon
* Düşük eğitim düzeyi
* Beyin kan damarlarında tıkanıklık
* Diabet


TEDAVİSİ


Alzheimer Hastalığının tedavisinde son yıllarda büyük gelişmeler izlenmekle birlikte (damar genişleticiler, bellek arttıran asetil kolinin beyindeki miktarını arttırmak, antioksidanlar, vitaminler, mineraller gibi) hastalığı tamamen iyileştiren bir tedavi bulunmamakta , ancak hastalığın ilerleme hızı azaltılabilmektedir.Fakat ilaçların yan etkilerini de göz ardı etmemek gerekir.


OZON TEDAVİSİ


* Alzheimer hastalığının ilerlemesini hızlandıran faktörlerin başında beyindeki toksinlerin artmasıdır. Normal bir beyinde antioksidan sistem sayesinde bu toksinler birikmez Ancak Alzheimerlı hastalarda antioksidan sistem çalışmaz. Ozon , beyindeki antioksidan  enzim sistemini aktifleştirir.
* Ozon kan damarlarının yapısını  iyileştirip, yeteri kadar oksijen sağladığından beynin oksijenlenmesini arttırmış olur. Yapılan çalışmalarda ozonun beyin damar yapısını %50-100 arasında iyileştirdiği  bilinmektedir. Bu nedenle ozon sadece Alzheimerda değil tüm beyin ile ilgili hastalıklarda güvenle kullanılmaktadır.
* Ozon kolesterol seviyesini düşürerek Alzheimer hastalığının bir diğer risk faktörünü azaltmış olur.


Yapılan bilimsel çalışmalarda,
* Alzheimer hastalarına, yapılan ozon tedavisinden sonra bilinç ve demansı ölçen tıbbi skalalarla  kontrol edilmiş.Ozon tedavisi alan hastaların %76’sının bu skorlara göre belirign iyileşme kaydettiği, tedaviden altı ay sonraki kontrollerinde ise % 57’sinin hala iyi durumda olduğu gözlenmiş.
* Bütün hastalıklarda olduğu gibi Alzheimerda da  antioksidan sistemin çöküşü ön plandadır. Henüz araştırmalar tamamlanmamakla birlikte bazı besinlerin ve katkılarının  Alzheimer hastalığı tedavisinde yararlı olabileceği düşünülmektedir.Bu nedenle Alzheimerlı hastaların beslenmeleri ve bitkisel kaynaklı diet takviyeleri önemlidir.
* Sedir yağı, Alfa lipoik asit,B, E,C  grubu vitaminler, selenyum, Koenzim Q10,Ginko biloba , balık yağı  gibi besinler Alzheimer’in ilerlemesini yavaşlatmada yararlı olduğu düşünülmektedir.
* Sedir yağının kolesterolü düşürücü özelliğinin yanı sıra içeriğinde Vit E,C,B6 vitaminleri, selenyumu ve daha bir çok minareleri barındırıyor olması bu hastalar için  önemli kılar.
* Yapılan bir araştırmanın sonucunda, haftada 3 defadan fazla meyve ya da sebze suyu içenlerin Alzheimer’a yakalanma riskinin yüzde 76 oranında azaldığı, bu oranın haftada bir kez meyve-sebze suyu içenlerdeyse sadece yüzde 16 olduğu belirlenmiş.


 



 

722510cookie-checkAlzheimer hastalığında ozonterapi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.