Alzheimer’e karşı aşı ve ilaç geliştirildi

Yaygın olarak yaşlıları tehdit eden Alzheimer hastalığı beyindeki bir proteinin düzensiz ve fazla üretilmesinden kaynaklandığı sanılıyor. Proceeding of the National Academy of Sciences’da yayımlanan araştırmaya göre Tokyo Metropolitan Üniversitesi’nden Yoshio Okura ve arkadaşlarının yaptığı araştırma geliştirilen aşının beyindeki aşırı protein salgısını azaltmayı başardı. Laboratuvarda yapılan deneylerde 7 ve 18 aylık aşılı farelerde yüzde 15,5 ve 38,5 oranında salgı azalması saptandı.


Bilim adamları aşı denemesi sonuçlarının beyinde yan etki yaratmadığı ve son derece etkili ve güvenli olduğunu belirttiler. Ayrıca  Alzheimer’e karşı DNA aşısının üretim aşamasında da ucuza mal edilebileceği öngörüldü.


İhgiltere’deki Alzheimer Society Araştırma Ekip Başkanı Dr. Susanne Sorensen, fareler üzerindeki denemelerin kısa bir süre sonra insanlar üzerinde de yapılacağını vurgulayarak, aşının Alzheimer felaketine karşı en iyi umut olabileceğini söyledi.


AŞININ YANISIRA İLAÇ DA YOLDA


Alzheimer konusunda Toronto Üniversitesi’ndeki bir başka araştırma grubu başkanı Prof. JoAnne McLaurin de Alzheimer’e yol açan aşırı salgıyı durdurmayı başaran bir ilaç geliştirdiklerini Nature Medicine dergisinde yayımladılar.


Kanadalı araştırmacılar scyllocyclohexanehexol (AZD-103) diye bilinen küçük molekülün ağız yoluyla farelere verildiğinde genetik olarak hafıza kaybına yol açan aşırı salgının önlenerek Alzheimer’in üstesinden gelindiğini saptadılar.


Prof. JoAnne McLaurin son gelişmelerin hastalığı yenmede bir kilometre taşı olduğunu söyledi.

722280cookie-checkAlzheimer’e karşı aşı ve ilaç geliştirildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.