Şam Zirvesi başladı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ev sahipliğinde Halk Sarayı'nda düzenlenen Şam zirvesine, AB, Arap Ligi ve Körfez İşbirliği Teşkilatı ile kurumsal ilişkisi bulanan Türkiye'yi temsilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ve Körfez İşbirliği Teşkilatı adına Katar Emiri Şeyh Hamad bin Khalifa al Thani katılıyor.

Başbakan Erdoğan'ı Halk Sarayı'na gelişinde Suriye Devlet Başkanı Esad karşıladı. Erdoğan ve Sarkozy, zirvenin gerçekleşeceği salona sohbet ederek girdiler. Zirvede, Başbakan Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu eşlik ediyor.

Bu arada, Şam Zirvesi'nin sonunda 4 liderin ortak açıklama yapması bekleniyor.

ESAD:  TÜRK TARAFINA 6 MADDELİK BİR ÖNERİ VERDİK

Beşşar Esad, Suriye ile İsrail arasındaki barış süreci ve sınırların belirlenmesiyle ilgili Türk tarafına 6 maddelik bir öneri verdiklerini bildirdi.

Esad, Suriye'de Halk Sarayı'nda başlayan Şam Zirvesi'nin başında kısa bir açıklama yaptı.

Suriye Devlet Başkanı Esad, açıklamasında, “Barış süreci ve sınırların belirlenmesiyle ilgili Türk tarafına 6 maddelik bir öneri verdik. Buna İsrail'in cevabını bekliyoruz. Bunun cevabı, doğrudan müzakerelere geçilmesi ve doğrudan müzakerelerin geleceği için önemli.” dedi.

SARKOZY ESAD GÖRÜŞMESİ

Sarkozy, İran'ın nükleer silah sahibi olmaması gerektiğini söyledi.

Sarkozy görüşmelerinden sonra Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'la birlikte düzenlediği basın toplantısında, Suriye'nin müttefiki İran'ı nükleer programı konusunda Batılı ülkelerle işbirliği yapmaya ikna edebileceğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy "İran nükleer bir silah sahibi olmamalıdır. İran'daki nükleer silahlar bölge ve dünya barışına tehdittir. Herkes, kendi yolunca bu mesajı almalıdır" dedi. Sarkozy ayrıca "zamanı geldiğinde" Suriye ile İsrail arasında doğrudan görüşmelere sporsorluk yapmaya ve yardım için elinden geleni yapmaya hazır olduklarını da söyledi.

Nicolas Sarkozy, "İsrail ile Suriye'nin kısa süre içinde doğrudan görüşmeleri ve herkesin ihtiyacı olan barışı oluşturmaları çok önemlidir" diye konuştu.
Beşşar Esad ise "samimi ve yapıcı" olarak nitelediği Sarkozy ile görüşmelerinin Orta Doğu'nun istikrarı ve Suriye ile İsrail arasında Türkiye'de süren dolaylı görüşmeler üzerinde yoğunlaştığını söyledi.

İran ve Fransa ile diyaloğa devam edeceğini belirten Esad, "bu sorun konusunda bir çözüme ulaşmayı umuyoruz. Kimse herhangi bir barışçı olmayan çözümün sonuçlarına katlanamaz, çünkü bu bir felaket olur" dedi.

Esad İsrail ile görüşmeler konusunda ise dolaylı görüşmelerin gelecekte yapılacak doğrudan görüşmelere varmanın "tek yolu" olduğunu söyledi. Esad ilerde yapılacak doğrudan görüşmelere ABD ve başka ülkelerin de katılması gerektiğini belirtti.

1177790cookie-checkŞam Zirvesi başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.