‘Amazon ormanları bizim meselemiz’

Cumhurbaşkanı Lula, Rio de Janeiro’da yaptığı konuşmada, bu ülkelerin Amazon yağmur ormanları konusunda kendilerine akıl vermemesini istedi.

Lula, varlıklı ülkelerin kendi ormanlarını mahvettiklerini ve sera gazları emisyonunu azaltmaları gerektiğini söyledi.

Brezilya cumhurbaşkanı, üç yıl içinde Amazon ormanlarındaki tahribatı yarıya yarıya azalttıklarını gelişmiş ülkelerin bundan ders almaları gerektiğini savundu.

BBC muhabiri Emilio San Pedro’nun aktardığına göre Cumhurbaşkanı Lula, geçmişte de zengin ülkelerle iklim değişikliğiyle mücadele konusunda gerekeni yapmadıklarını söylemişti, ancak hiç bu kadar doğrudan konuşmamıştı.

Lula konuşmasında kalkınmış ülkeleri küresel ısınmaya yaklaşımları açısından çifte standart uygulamakla suçladı.

Brezilya lideri, kalkınmış ülkelerin ‘zehirli gaz salımlarını tersine çevirme yolunda bir şeyler yapıyormuş gibi görünmek adına, Kyoto gibi anlaşma ve protokolleri imzalamakta becerikli’ olduklarını dile getirdi.

Uygulamadaysa sonucun bunun tam tersini gösterdiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Lula da Silva, ormanların yokolması konusunda ise son derece sert konuştu.

Brezilya’nın kalkınmış ülkelerden bu konuda alacağı ders olmadığını vurgulayan Lula, son üç yılda Amazon ormanlarının yokolmasını yüzde 50’den fazla oranda durdurabildiklerini de ekledi.

Lula, asıl kalkınmış ülkelerin kendilerinden ders almaları gerektiğini, zira ‘kontrollerindeki tüm bölgeleri çoktan ormandan yoksun bıraktıklarını’ savundu.

Lula, alternatif yakıtlar konusunda ise Brezilya’nın dünya lideri olduğunu söyledi.

Brezilya, gerçekten de dünyada şeker kamışından elde edilen etil alkol yakıtının en büyük üreticisi konumunda, ayrıca alternatif yakıtlarla çalışan en fazla sayıda araç da bu ülkede bulunuyor.

Brezilya Cumhurbaşkanı, refah ülkelerin gaz salımlarını azaltmalarının gereğine dikkat çekecek uluslararası bir kampanyaya önderlik edeceğini de ekledi. (BBC)

1145800cookie-check‘Amazon ormanları bizim meselemiz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.