Amazon’da Aşılama Kampanyası Tam Gaz

Binlerce yıldır Amazon’un vahşi tabiatı ve hayatı içinde yara bere almadan yaşayan Mashco-Piro’lar, son zamanlarda Amazon turizmi artış gösterince karşılarında Batılı turistleri görmeye başlamıştı.
Son derece barışçı olan Mashco-Piro halkına çakıdan tutunuz çakmak ve el fenerine, tabii pile, daha bir sürü modern malzemelere, yanlarında getirdikleri türlü içkilere, atıştırmalık paketlenmiş ıvır zıvıra alıştıran turistler yüzünden kabilede ateşli hastalıklar görülmeye başlandı.

Peru’lu doktorlar bağışıklık sistemleri gelişmemiş bulunan bu halkın, hatta, nezle gibi sıradan rahatsızlık yüzünden telef olacağına korkuyor ve hükümet, turistleri oraya taşıyan turizm şirketlerini ciddi şekilde sorumlu tutacağını belirterek uyarıyor. Ancak kârlı bir seyahat olan bu işten kimse vaz geçmiyor ve her gün ABD, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünya zenginleri, ilkel kabileyi görmeye gidiyor. Sanki mobilya alacakmış gibi İKEA’nın ürün dergisini bile götürüp onlara modern dünyayı, güyâ tanıtıyorlar.

İspanyol Kolonist Hareketinin meşhur işgalcileri Latin Amerika’ya gelince, nasıl Batı Avrupa’dan çiçek, kızıl, veba, verem, kolera, tifo-tifüs gibi salgınlar taşıdılar ve bu sebeple yüzbinlerce yerli öldüyse, bunun nedeni olan bağışıklık yoksunluğu bugün, yine, Mashco-Piro halkında görülüyor.

Peru doktorlarının cansiperâne çalışıp, yerli halkı ikna edip bağışıklıkları güçlensin diye aşılama kampanyasına kalkışmaları da sonuçsuz kalıyor, zira iğneyi gören yerliler ormanda kaybolup, ara ki bulasın vaziyetinde, gözden yitiyor.

Peru Hükümeti bu sorun karşısında nüfusu 500 civarında olan yerli halkı aşılamak üzere Misyoner Katolik Papazlardan yardım istedi. Papa I.Franciscus’un da bilgisi dahilinde bulunan misyoner papazlar şu sıralarda her türlü vahşi tehditlere karşılık Mashco-Piro halkını aşıya davet ediyor, hazır oraya kadar gitmişken yerlileri Hıristiyan yapmaya çalışıyor.
Ancak turistlerin özel su-nehir uçaklarıyla birkaç saatliğine gelip gitmesi kontrol altına alınamıyor.

Zengin ve şımarık Batılı turistler bu gelişlerinde yanlarında fındık-fıstık, şekerleme, lolipop gibi şeyleri de kabilenin çocuklarına, tıpkı hayvanat bahçesinde maymunlara atar gibi, avuç avuç dağıtmaya devam ediyor.

Bu yüzden Mashco-Piro çocuklarında son zamanlarda ateşli ve bakteriyal hastalıklar çoğaldı. Peru Hükümetinin ¨Amazon’daki insanları rahat bırakın!¨ çağrısına, uluslararası çevresi Yeşiller başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu ve Latin Amerika’nın diğer ülke hükümetleri de destek kararı aldı.

1576720cookie-checkAmazon’da Aşılama Kampanyası Tam Gaz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.