Şam’da kayısı

Muhafazakar iktidar partisi, işbirliği yaptığı, hatta göbeğini birlikte kestiği Amerika’nın rüzgarıyla bile dayatmacı olamıyor, çünkü ana muhalefet sorumluluk sahibi olunca, iktidar hayati kararlarda at oynatamıyor.
Solun gücünün temel dayanağı, küresel iş bölümünde üzerine düşen rolü doğru oynuyor olmasının ötesinde, aklı selim değerlere karşı daha duyarlı olması. Soysal demokrat kesimin, din ekseni dışında farklı bir dünya daha olduğundan haberdar olması… Bu basit farklılıklar solu daha etkili ve solun sayesinde bir ülkeyi dünya platformunda daha saygın kılabiliyor. Demek ki muhalefette iken bile belirleyici olunabiliyor, sorulursa…
Tabii yukarıda bahsettiğim ülke Türkiye değil, İngiltere… Elbette kimsenin kara kaşına gözüne yapmadı ama, sol muhalefet, karşılarındaki koalisyon iktidarını tuşa getirdi ve İngiliz parlementosunda 272’ye karşı 285 oyla Suriye’ye müdahale edilmesi reddedildi. İngiltere’de sol, muhafazakarları da maceraya atılmaktan alıkoymuş oldu. Bu belki de, birlikte nice minareler çaldıkları kar ortakları Amerika’ya karşı, demokratik bir kılıf modeli ama İngiliz askerlerinin ölmesi, parlementoda azınlıkta olan sol muhalefet tarafından engellenmiş oldu. Ortakları değersiz bir yalnızlığa düştü…
Amerika hapşırınca nezle olan İngiltere, İşçi Partisi sayesinde ayağını denk almıştır. Muhalefet yalnız demokrasilerde işlerliklidir… Afganistan ve Irak operasyonlarını birlikte yaptığı, yediği içtiği ganimet ayrı gitmeyen Amerika’dan ilk defa ayrışmış durumda Birleşik Krallık… Bulvar gazetelerinin Dünya için oldukça önemli bir gelişme olan ABD ile İngiltere’nin bu ayrışmasını ölüm ilanı vererek duyurmaları ironik …
İngiliz halkı da bu karardan mutlu oldu. Neticede çıkan karar, partilerüstü ortak bir kitlesel beklentiyi tatmin etti… Bir mesaj daha verdi ki, o da iktidar koalisyonu içinde iktidara karşı oy kullanılabiliyor, yani biat ve baskı yok. Avam kamarasının, daha önceleri Amerika ile ortak giriştikleri Ortadoğu’daki ganimet projelerinde, ayaklarına dolaşan kördüğümlerden ders aldığı anlaşılıyor.
Bu mantık Fransa’da ve İtalya’da da aynı şekilde yansıdı… Haçlılar bu defa kılıf uyduramadıkları için, yeni minareler çalmaya cesaret edemediler… Birileri düzmece kılıfı ağzına yüzüne bulaştırdı ve geçerli sebepler olmadan Suriye’ye müdahale edilmemesi kararı alındı. Geçerli sebebin herkese göre yorumu farklı elbette. ama ortak paydası daha önceki sabıkaların afişe olmuş olması. Hem ganimetten alınacak payın mesneti olmayınca, ne kadar olduğunun anlamı kalmıyor, hangi bedelin karşılığında olacağı irdeleniyor…
Dünya’yı hegomonya altına alma konusunda Amerika’dan çok daha fazla tecrübesi olan İngiltere, ABD ile beraber Dünya ile yıllardır bilgisayar oyunu gibi oynadıktan sonra, Suriye’den bonus alamayacağını kavrayıp oyundan çekiliyorsa, geri kalanlar artık 11 yaşındaki Esad oğlu Hafız ile aynı siklette oynayacaklar… Bu oyunu anlamak ya da sürdürebilmek için 11 yaş zekasına sahip olmak yetiyor zaten…
İşte Halep işte arşın… Yalnızlığın bundan daha değerlisi Şam’da kayısı…

764580cookie-checkŞam’da kayısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.