Amerika Kıtası Zirvesi’nde uzlaşma yok

Zirve, güçlükle sağlanan, ancak ABD’nin ısrarla üzerinde durduğu “Amerika ülkeleri arasında serbest ticaret bölgesi” projesi konusundaki görüş ayrılığını yansıtan bir uzlaşmayla sona erdi.

Devlet başkanlarının çoğunun Arjantin’den ayrılmasının ardından 34 ülkenin yönetici ve temsilcisi, zirve sonunda saatler süren gecikmeyle, dün gece serbest ticaret bölgesi projesi üzerindeki görüş ayrılıklarını ortaya koyan bir belge imzaladılar.

İmza töreni sonunda açıklama yapan Arjantin Dışişleri Bakanı Rafael Bielsa, 29 ülkenin zirve sırasında serbest ticaret bölgesi projesi konusundaki müzakerelerin başlatılması isteğini dile getirdiklerini, ancak aralarında Brezilya ve Arjantin gibi Latin Amerika’nın “iki ağır topunun” bulunduğu 5 ülkenin, Dünya Ticaret Örgütü çerçevesinde aralıkta Hong Kong’ta yapılacak çok taraflı görüşmelerin sonucunu beklemeyi yeğlediğini belirtti.
Çok zorlu geçen görüşmeler sonunda serbest ticaret bölgesi projesinin “ölüp ölmediği” yönündeki bir soruya Bielsa, “Bu projenin başarısızlığı değil, kıtanın ekonomik bütünleşmesinin gerekliliği konusunda görüş birliği vardı” diye yanıt verdi.

HER ŞEYE KARŞIN, ABD MEMNUN GÖRÜNÜYOR

Arjantin’den Brezilya’ya geçen Amerikan Başkanı George Bush’un Ulusal Güvenlik danışmanı Stephen Hadley, zirvede ticaret konusunda ciddi bir gelişme sağlandığı yorumu yaptı. Bush’u taşıyan başkanlık uçağı Air Force One’da açıklama yapan Hadley, “Serbest ticaret bölgesi projesini toprağa gömeceği düşünülen, 34 ülkenin ticaretin artırılmasını ciddi olarak görüştükleri bir zirveyi geride bıraktık” dedi.

Proje konusundaki fikir ayrılığı, on binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen Bush karşıtı gösterilere de yansımış, Bush ve serbest ticaret bölgesi aleyhinde sloganların atıldığı gösterilerde, bir banka ateşe verilmiş ve birçok işyerinin camları taş ve sopalarla kırılmıştı. (aa)

1117640cookie-checkAmerika Kıtası Zirvesi’nde uzlaşma yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.