Amerika yeni doktrinini açıklarken…

Amerika kovboy olmaktan vazgeçeceğini açıklayacakmış yakında, fakat ipuçlarını da yardımcıları ve strateji uzmanları aracılığı ile de kamuya açıkladılar ve bu sayede Amerika başkanı siyah /beyaz Obama gelen tepkiler üzerine rötuşlar yapacakmış.

Yeni stratejide, NATO’nun kaybolmuş özelliğine atıflarda bulunacak ama Amerika, içinde bulunduğu çatışmalara uygun olarak, NATO’ya bağlı olmadan, tek başına yeni stratejik ortaklıklarda kurabilecektir. Kısaca, NATO eski konumundan ve işlevinden uzaklaşacak ve kara para trafiğini kontrol eden bir jandarma görevinden çıkıp, gereği görüldüğünde hizmet verebilecek bir yapıya dönüştürülüyor. Bu sayede, NATO’ya yapılacak harcamalarda bir düzenlemeye gidilmesi ve üye ülkelerin daha fazla harcamalara katkı sunması anlamına gelir. Bu şu anlama geliyor; Amerika bugüne kadar yüklendiği ekonomik katkıda azalma, diğer ülkelerin bu azalmaya artı katı sunarak, harcamaların eşitlenmesi anlamındadır. Eskisi gibi büyük birader, bütçenin büyüğünü değil, üzerine düşeni verecektir. Bu da diğer ülkelerin katkılarını artıracaktır.

Yeni durumda, Amerika tek başına ülke işgal etmeyecek ve olaylara karşı tek başına strateji geliştirmeyecektir. Her olaya; bir ve birden fazla ülke ile sorumluluk paylaşacaktır. Yani kendi askerini cephe önüne değil, cephe gerisine çekerek Amerika içinden gelen savaş karşıtı tepkileri dizginlemek ve ekonomin çarkları için yeni açılımlar için olanaklar yaratmayı hedeflemektedir. Çünkü son yaşanan krizi daha rahat atlatabilecekken ve krizi başka ülkelerin sırtına daha rahat yükleyebilecekken, bu işgaller yüzünden daha derinden etkilenmiştir. Alınacak kararlar ile, bu riske girme durumunu kendi ülkesinden uzaklaştıracaktır ve savaşı/krizi başka topraklarda karşılama stratejisinin maddi ve insani yönünü yeni duruma uygun olarak yönlendirebilecektir. Daha az para ve insan ile daha çok verimlilik esasına dönüşü simgemektedir. Tek başına giriştiği işgaller gösteriyor ki, hem can kaybına hem de ülkenin ekonomisinin zayıflamasına neden olmuştur.

Obama, bugün eski başkanların hedeflerinden sapmadığını ama daha az maliyet ile emperyal durumu korumayı hedeflemektedir. Bu değişim elbette dünyaya yansıması başka olacaktır. Bugüne kadar tek başına işgale göre istihbarat toplayan Amerikalılar, istihbarat bilgilerini birlikte işgal edeceği başka bir emperyal ülke ile paylaşacağı anlamına geliyor. Her olaya farklı ortaklar ile girebileceği gibi, aynı ortaklar ile bir çok yerde etkinlik yapabilecektir. Kısaca, sınırları belirleyenler, -Yalta’da olduğu gibi- yeni sınırları ortak çizmeyi söylüyorlar…

Obama rengine ve geldiği kültürün dışında bir politikaya hayat veriyor, çünkü onu oraya getirenler, diyetlerini kasalarına giren para olarak alıyorlar. Obama, seçme ve seçilme haklarının bile hala konsey oylamasına bağlı olan bir rengin temsilcisidir, kendisi ve geldiği ülkeler ve kültürler için yapabileceği çok şey olmasına rağmen, devletin çıkarları daha öne çıkarılmış ve Amerika’nın saldırgan ve işgalci yönüne yeni rötuşlar yapmaktadır. Bu sayede Amerika’nın kaybolan popülerliğine medyatik bir düzenlemeyi hedeflemektedir. Hollywood’un geçerli anlayışı yeni doktrinde başka cümleler içinde görmekteyiz.

Amerika açıklayacağı yeni doktrinde barış yok, insan hakları yine göz ardı edilmiş olacaktır. Her şey Amerika’nın daha uzun yaşaması için, kendi vatandaşlarının refah seviyesinin yüksek olması için, ülkeler arası eşitsizliği daha da eşitsiz hale getirecek politikalar sunmasıdır. Obama bağlı bulunduğu ideolojiye ve sınıfa karşı ödevini en iyi şekilde yerine getirmeye devam etmektedir. Savaş çığlıklarını, barış ödülleri arkasından yapmaya devam ediyor…


—————————————
http://cemoezkan.blogcu.com

1586310cookie-checkAmerika yeni doktrinini açıklarken…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.