Amerika’da Dağsıçanı Günü kutlandı

Folklorik bir inanca göre, dağsıçanlarının yuvalarından Şubatın ikisinde dışarı çıkması bekleniyor. Dağsıçanlarının görünmesi durumunda gelecek yaz ayının hasadının bereketli olacağına, kış mevsiminin sonuna gelindiğine de inanılıyor.

Amerikan Dağsıçanı Günü, Anadolu- Mezopotamya uygarlık ve kültürlerinde Nevruz şenliklerinin bir karşılığı olarak kabul görüyor. Dağsıçanları kunduzgiller cinsinden Kuzey Amerika kıtasında özgü bir hayvan olarak tanımlanmaktadır.

Amerika ve Kanada taşrasındaki hemen her evde bulunan ve bir el kılavuzu kitabı niteliğindeki The Old Farmer’s Almanac –“Yaşlı Çiftçinin Akıl Defteri”nde aktarıldığına göre, dağsıçanının ortaya çıkması durumunda baharın gelişi müjdelenir. Almanak’a göre Amerikan kırsal alanında yaşayanların kışlık erzaklarının yarısını bu dönemden sonra tüketmeleri tavsiye edilir. 200 yıllık geçmişi olan ve ansiklopedi değeri taşıdığı için her yıl yeniden yayınlanan “Yaşlı Çiftçinin Akıl Defteri”, Türkiye’deki Saatli Maarif Takvimi’nin benzeri olduğundan, özellikle geleneksel ve muhafazakâr taşra insanları arasında değerli bir andaç olarak bilinmektedir.

Öte yandan, ABD’de bu yıl kış mevsiminin beklenenden daha soğuk ve uzun geçmesi nedeniyle dağsıçanlarının Pensilvanya dahil olmak üzere birçok eyalette ortaya çıkmaması, yerel basında çıkan haberlere göre, çiftçileri hoşnut bırakmadı.

__________________

* [email protected]

1499380cookie-checkAmerika’da Dağsıçanı Günü kutlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.