Amerika’da tuhaf şeyler oluyor

Genelde vatandaşları apolitik olarak bilinen Amerika belki de tarihinin en ilginç seçimine doğru gidiyor. İlk olarak Donald Trump’ın bir komedyen gibi seçimlere girişiyle eğlenceli günler yaşayan Amerikalılar durum ciddileşince “acaba mı?” sorusunu artık kendine sormaya başlaşmıştı.

Pek çok analiste göre hala seçilme şansı çok çok düşük görünen Trump, dün geceki yaşanan gelişmeler itibariyle belki de Amerika’nın gelecekteki başkanı olabilir.

Peki bu gelişmeler neydi?

Dün gece düzenlenen Demokrat parti kongresi belki de Amerikan tarihine geçecek olaylara sahne oldu. Parti içinde yapılan seçimde, delege oylarıyla  Hillary Clinton yaklaşık %60-%40 gibi çoğunlukla Demoktrat Parti adayı olarak seçildi. Bernie Şanders ise son aylardaki çıkışına rağmen seçilemedi.  Buraya kadar her şey demokrasinin gereğine uygun olarak gelişti.

Kongrelerde bu aşamada kaybeden aday ve taraftarları bir bütünlük sağlayarak kazanana seçim çalışmaları ve seçimde tam destek verir. Şarkılar söylenir, kucaklaşılır. Eller havaya kalkar. Çünkü asıl önemli olan Demokrat Parti’nin başarısıdır. Ama bu kez beklenen olmadı. Hatta belki de parti tarihinde yaşanmayan her türlü şey ilk kez dün yaşandı dersek de yanlış olmaz.

Skandallar patladı

Ulusal ve özel kanallardan canlı yayınlanan kongenin gergin geçeceği tahmin ediliyordu çünkü Bernie Şanders daha önce hiçbir parti adayının ya da liderinin görmediği kadar büyük bir fanatik tarftar gurubuna sahipti. Liderleri uğruna Trump taraftarlarına saldırıp yaralayan hatta onları Los Angeles’e dahi sokmayan ciddi, eğitimli destekçi gurubuna sahip olan Sanders  da kongrenin başlamasıyla şaşkına döndü.

İlk anda üzüntü vardı

İlk olarak Bernie Sanders taraftarlarında kaybedilmişligin üzüntüsü vardı. Daha sonra bu üzüntü konuşmacıların sahneye çıkışıyla birlikte önce kızgınlığa ardından da isyana dönüştü.

Sahneye dün gece sadece Sanders’a destek veren partinin ağır topları katıldı. Michelle Obama’nın tarihe geçecek özel konuşması sonrası mikrofonu alan, aralarında sanatçıların da olduğu Sanders delegeleri ortak bir mesaj verdi. “Gün birlik günü ve artık adayımız Hillary Cilinton’dır”.  İşte o anda isyan patladı.

Kongre basından beri ağlayan Sander’s taraftarları yuhalamalara başladı. Hatta delegeler bile konuşmasını kısa kesmek zorunda kalırken uğultudan kongre salonu inlemeye başladı. Amerika’nın en sevilen eski oyuncularında parti delegesi Sarah Silverman ortamı sakinleştirmeye çalışırken büyük tepki gördü. Bunun üzerini “Artık iyice saçmalıyorsunuz” değince de ortaya çıkan tepkiden kanallar reklam’a girmek zorunda kaldı.

O anda sosyal medya da birden Silverman’ı hedef alan ağıza alnmayacak küfürler ve tepki dolu mesajlarla doldu.

Kongrenin devamının sağlanabilmesi için son umut Bernie Sanders oldu ve sahneye çıktı ancak tepki o anda zirve yaptı. Sanders, Clinton’a gösterilen tepki ve yuhalamaları 5 dakika sonunda durdurmaya başarıp konuşmasına başlayabildi.

Sanders  “Lütfen” diye defalarca ricada bulundukça öfke artıyordu. Sonunda seyircilere arasına giren delegeler ve önde gelenler sakinliği sağlayabildi. Şimdiye kadar hiçbir parti lideri bu tepkiyi görmemişti

En büyük hayal kırıklığını ben yaşıyorum

Bernie Sanders sahneye çıktığında destekçilerine “ Biliyorum hepiniz üzgünsünüz ama inanın içinizde en büyük hayal kırıklığını yaşayan benim” diyerek sakin olunmasını istedi. Bu sözler üzerine destekçilerin ağladığı yine kameralara yansıdı.

Bernie bombayı Hillary’nin kucağına bıraktı.

Sanders konuşmasında hazırladığı devrimci planını bir kez daha paylaşırken asıl sürprizi sona saklamıştı. Konuşmasını tamamlamadan önce “işte bunlar hepimizin Demokrat Parti liderinin gerçekleşmesini görmek istedi ideallerdir ve Clinton da bunları yapacaktır.  O yüzden sizden Clinton’a oy vermesinizi istiyorum.” dedi. Ancak bu sesler yine Hillary’e tepki ve yuhalamalara dönüştü. Artık Bernie Sanders’ın da yapabileceği birşey kalmamıştı.

Bernie farkı

Bernie Sanders aday olduğunda ilk sözü “Biz bu ülkeyi zengin %1’in çıkarlarını koruyan bir ülkeden %99’un çıkarlarlarını koruyan bir ülkeye dönüştüreceğiz” olmüştu. Bu bağlamda hem sosyal haklar, hem ücret dengesi hem de birleştirici konuşmalarıyla hızla kendine taraftar toplamıştı.

Clinton sorunu

Demokratlar son dönemde ortaya çıkan email skandalları ve sağcı programları yüzünden Clinton’a son derece soğuk bakıyor. Clinton’ın özellikle “İsrail’in çıkarları için Suriyeyi yıkmalıyız” e-mail’in ortaya çıkmasından sonra acilen adaylıktan çekilmesini istiyen demokratlar, 30 sn’lik bir kaset için istifa eden eski başkan Nixon’ı hatırlatarak kendisini de istifaya davet ettiler .  Partilier ayrice 30.000 e-mailik delileri de silerek yok eden Clinton’un partiyi temsil edemeyeceğini savunuyor.

Büyük Kaos ve çıkmaz

Hillary demokrat bir seçimle kazandı ama parti içinde kendisine büyük bir tepki var. Asıl sorun partinin %40’lik Bernie taraftarları’nın son açıklaması oldu. Gün itibariyle sosyal medya aracılığıyla da örgütlenen gurup Amerikan seçim tarihin en büyük kaosunu yaratmaya hazırlanıyor.

Sadece iki yol var

Sanders taraftarları “Bernie ya da cehenem” diyerek örgütlenerek Clinton’ın seçimlerden çekilmemesi durumunda oylarını Donald Trump’a oy vereceklerini açıkladı. Yapılan araştırma ve anketler bunun çok ciddi bir durum olduğunu ve %91’lik bir Bernie taraftarı’nın kesin kararlı gözüktüğünü ortaya koyuyor.

1793390cookie-checkAmerika’da tuhaf şeyler oluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.