Amerikan Devletleri Örgütü darbeyi kınadı

Amerikan Devletleri Örgütü Daimi Konseyi’nin Honduras’daki gelişmeler üzerine yaptığı olağanüstü toplantıda kabul edilen karar bildirisinde, ”Honduras’daki anayasal hükümete karşı yapılan darbenin şiddetle kınandığı, ayrıca cunta tarafından kurulacak hiçbir hükümetin tanınmayacağı” vurgulandı.

Karar bildirisinde, ”Zelaya’nın derhal, güvenlik içinde ve önkoşulsuz olarak dönüşünün sağlanmasının talep edildiği”belirtildi.

SİLAH SESLERİ GELİYOR

Honduras’ın başkenti Tegucigalpa’da ise ülke dışına çıkarılan Devlet Başkanı Zelaya yanlılarının gösterileri sürerken, devlet başkanlığı sarayı yakınlarından silah sesleri geldiği bildirildi.

Ateş eden kişi veya kişilerin kimliği bilinmezken, yaralı olup olmadığı da henüz kesinlik kazanmadı.

Zelaya’nın kabinesinden bazı kişiler askerler tarafından tutuklanırken, tutuklanmaya karşı koyan bir meclis üyesinin çıkan kargaşa sırasında vurularak hayatını kaybettiği bildirildi.

Güvenik yetkilileri Ham’ın ölümü konusunda bilgileri bulunmadığını açıkladı.

YENİ DEVLET BAŞKANI

Honduras’daki askeri yönetim tarafından geçici devlet başkanlığına getirilen ve yine Zelaya’nın Liberal Partisi’nden olan Kongre Başkanı Roberto Micheletti ise değişik ülkelerin darbeye yönelik tepkilerine karşı, ”Ne Barack Obama’nın, ne de Hugo Chavez’in buraya (Honduras’a) gelmeye ve tehdit etmeye hakkı var” ifadesini kullandı.

Micheletti, Zelaya’nın ülkeye geri dönmesine karşı olmadıklarını söylerken, Zelaya da Kosta Rika’da yaptığı açıklamada, Devlet Başkanlığı görevinden istifa etmediğini ve görev süresini dolduracağını söyledi.

CHAVEZ’DEN TEPKİ

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Honduras’taki Büyükelçisine ya da Büyükelçilige bir saldırı düzenlenmesi halinde bu ülkeye “askeri de dahil olmak üzere” müdahale edeceği yolunda uyarısında bulundu.

Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın askerler tarafından tutuklanıp sınır dışı edilmesinin ardından bu kez de devlet televizyonu VTV kanalına açıklama yapan Chavez, “Bu askeri cunta fiili bir savaş durumunda. Askeri olarak dahil harekete geçmeliyiz. Eğer Büyükelçimize zarar verirlerse eli kolu bağlı kalamam” dedi.

Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner de Honduras’ta olup bitenleri, “barbarlık dönemine dönüş” olarak niteledi ve durumu kınadığını belirtti.

Manuel Zelaya’nın derhal görevine dönmesi çağrısında bulunan Kirchner, kendi kuşağından olanların Honduras’ta olanların ne anlama geldiğini iyi bildiğini belirtti ve Honduras’taki durumdan derin endişe duyduğunu kaydetti.

“Bu Latin Amerika tarihinin en kötü anlarından biri” ifadesini kullanan Kirchner, bu ülkede bir an önce demokrasiye dönülmesi için bölgedeki bütün çok taraflı örgütlerle uluslararası örgütleri girişimde bulunmaya çağıracaklarını söyledi.

Öte yandan, Honduras’taki hükümet kaynakları, Kosta Rika’da bulunan Zelaya’nın en az 8 bakanının tutuklandığını bildirdi.
Aynı kaynaklar, tutuklanan bakanlar arasında, Zelaya’ya yakınlığıyla tanınan Dışişleri Bakanı Patricia Rodas’ın da yer aldığını kaydetti.

FOTOĞRAF: Honduras’ın başkenti Tegucigalpa’da ülke dışına çıkarılan Devlet Başkanı Zelaya

1494670cookie-checkAmerikan Devletleri Örgütü darbeyi kınadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.