Amerika’ya önce Çinliler gitmiş…

Sergi, Menzies’in 2002’de yazdığı kitabı destekleyerek efsanevi Çinli Amiral Zheng He’nin Colombos’tan 70 yıl önce  Çinliler’in Amerika’ya ayak bastığını anlatıyor…

İngiliz Gavin Menzies’in yazdığı ‘1421:The China Discovered America’ (1421:Çin Amerikayı Keşfetti) adlı kitaba göre Çin Columbos’dan 70 yıl önce Amerikaya ayak bastı.

Singapur’da açılan “1421: The Year China Sailed the World” (1421:Çin’in Dünyaya Yelken Açtığı Yıl) adlı sergi, Menzies’in 2002 yılında yazdığı kitapta öne sürdüklerini destekliyor. Sergi, efsanevi Çinli Amiral Zheng He’nin 1405 ve 1423 yılları arasında yaptığı seferleri konu alıyor.

Çin’in 600 yıllık denizcilik deneyimlerini sergileyen Singapur’daki sergide, Batıda ancak yüzlerce yıl sonra kullanılmaya başlanılan, döneme ait orijinal el yapımı mıknatıslı pusulalar, su geçirmez bölümlerin eklendiği gemi modelleri yer alıyor. He’nin gemilerinin içinde, aylarca, bazende yıllarca süren yolculuklarda denizcileri hastalıklara karşı korumak için yetiştirilen soya fasulyeleri seraları bile vardır. Video ve interaktif gösterilerin de bulunduğu sergide He’nin yaşam öyküsü ve keşifleri yeni bulunan haritalar eşliğinde sunuluyor.

Çinli bir müslüman olan Zheng He, 1382’de Ming İmparatorunun askerleri tarafından yakalanmış ve hadım edilerek sarayda hizmetçi yapılmıştı. Büyüdüğünde zekasıyla sivrilip bir bilim adamı olan He, III. Ming İmparatoru Zhu Di’nin güvenilir bir danışmanı olur. He, Zhu Di tarafından donanmanın başına getirilip “Dünyanın ucuna kadar gidip, denizler ötesindeki barbarlardan haraç toplamak” üzere görevlendirilir.

8 Mart 1421’de, 317 gemilik bir donanma ve 28.000 denizciyle denize açılan He, 1423’de geri döndüğünde Zhu Di  düşmüştür. Bundan sonra Çin’in dış dünyadan kopmasına neden olan,  yüzlerce yıl süren tecrit politikaları gemilerin limanlarda çürümesine yol açar. He’nin seyir defterleri de yokedilir.

Böylelikle, Menzies’in iddialarına göre, Çin gemilerinin Columbus’dan 70 yıl önce Amerika’yı keşfettikleri,  Macellan’dan bir yüzyıl önce dünyanın çevresinde dolaştıkları, Antartikayı buldukları, Cook’dan 350 yıl önce Avustralya’ya ayak bastıkları ve Avrupalılardan 300 yıl önce, enlem ve boylam sorunlarını çözdükleri hakkındaki bilgiler yok olur.

Gavin Menzies, 2002 yılında yayınladığı kitabında işte bu destansı yolculuktan yola çikar. Menzies kitabında ileri sürdüğü görüşlerini şöyle özetliyor; “Columbos yola çıkmadan önce Amerika’nın haritasına sahipti, Vasco de Gama’nın elinde Hindistan’ın yerini gösteren bir harita vardı, Kaptan Cook Avustralya’nın nerede olduğunu elindeki haritadan biliyordu. Gerçekte, hiç bir Avrupalı kaşif yeni bir şey keşfetmedi. Onlar daha yelken açmadan dünyanın bir haritası çıkarılmıştı. Bunları ben değil! , kaşiflerin kendileri söylüyor.”

Menzies’e göre, yakın bir zaman önce Florida, Güney Carolina, New York ve Kanada’da bulunan gemi kalıntıları ve  Nova Skotia’da Kanadalı mimar Paul Chiasson tarafından ortaya çikarilan erken döneme ait arkeolojik bölge, Çinlilerin daha önce Amerikaya yerleştikleri görüşünü güçlendiriyor. Ve yine ona göre, Kuzey Amerika’da bulunan Çin gemileri, çan, tasfiyehane, maden, Budist ve İslamik mezarlar,  Çinlilerin Avrupalılardan önce oralara yerleştiklerine şüphe bırakmıyor.

Gavin Menzies ilk defa 1937’de Çin’e gitmiş ve orada iki yıl kalmıştı. 1953’de İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetlerine katılan Menzies 1959-1970 yılları arasında çeşitli denizaltılarda görev yapmış ve  1968-70 yılları arasında da kumandanı olduğu ‘Rorqual’ adlı denizaltıyla, Magellan ve Cook’un izlediği yolları araştırmıştı. Emekli olduktan sonra bir çok kez Çin’e ve Uzak Doğuya seyahatler yapmış, araştırmalarına başlamıştı.

Araştırmaları sırasında 120 ülkeyi ziyaret etmiş, 900’ün üzerinde müze ve kütüphanede incelemelerde bulunmuştu. “İlk kitabımda yaptığım yanlışlardan biri, her şeyi Zheng He’nin yaptığını söylememdi, Ancak, Dünya haritalarının He’den önce Kubilay Han’ın donanmaları tarafından çizilmişti.” diyen Menzies, kitabının yayımlanmasından sonra topladığı yeni delillerle 2007 yılında kitabını genişleteceğini belirtiyor. Sergide, yakın bir zaman önce bir ABD Senato Kütüphanesinde bulunan ve incelemeler sonucu 13. yy ait olduğu belirlenen Kubilay Han’a ait bir harit! a da yer alıyor.

Sergiyi düzenleyen Zhen He Derneği başkanı, bu sergide ve Menzies’in kitabında öne sürülen görüşler ve deliller oldukça ilginç. Yinede bu kitabı bir tarih kitabı olarak kabul edebilmemiz için daha fazla delile ihtiyacımız var. Ancak bu serginin yeni bir kapı açtığı kesindir dedi.

 

1109830cookie-checkAmerika’ya önce Çinliler gitmiş…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.