Anadolu doğası dünya listesinde

Türk ve ABD’li doğacılar, Türkiye’yi dünya listesine soktu. 
                                                     
Conservation International (Dünya Doğa Koruma Kurumu) daha önce tüm dünyada bu özelliğe sahip 25 bölge tanımlanmış ve bu alanlara “Hotspot” yani sıcak bölge adı verilmişti.


 2004 yılında Doğa Derneği’nin yaptığı analizler değerlendirildi ve Türkiye’nin de bu 25 bölgeye eklenmesi gerektiği anlaşıldı. Doğa Derneği ve Conservation International’ın araştırma ekipleri birlikte çalışarak bu yeni sıcak bölgenin tanımlanmasını sağladı.


Türkiye’nin bu alanlara eklenmesindeki temel bilimsel çalışmalar Doğa Derneği ve Atlas Dergisi’nin ortaklaşa yürüttüğü Sıfır Yok Oluş Kampanyası kapsamında yapılmış ve Yeşil Atlas 2003 yılı sayısında yayınlanmıştı.


Bir bölgenin Hotspot olarak tanımlanması için iki kriterin sağlanması gerekiyor. Bunlardan birincisi o bölgeye özgü 2000’den fazla bitki türünün olması, diğeri ise bölgedeki doğal yaşam ortamlarının yüzde 70’inden fazlasının hali hazırda kaybedilmiş olması. Yani bu alanlar, dünyanın hem en fazla çeşitliliğe hem de en yüksek yok olma riskine sahip noktaları. Daha önce, Türkiye’nin Kaçkarlar Bölgesi ve Akdeniz Havzası ABD’li uzmanlar tarafından hotspot listesine dahil edilmişti.


2500’den fazla bitki türü bütün dünyada sadece İran-Anadolu adı verilen bu yeni sıcak bölgede yaşıyor. Siyah sarı renkleri ile dikkat çeken dört semender türü tüm dünyada yine sadece İran-Anadolu bölgesinde yaşıyor. Aynı zamanda bölgeye özgü çok sayıda sürüngen ve memeli türü bulunuyor.


İran-Anadolu sıcak bölgesinin keşfinde ve tanımlanmasında ABD’li uzmanlarla birlikte uzun bir süre çalışan  Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken “Conservation International ile birlikte yaptığımız bu çalışma, ülkemizin biyolojik çeşitlilik açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.


Bu çalışma ile Türkiye’deki doğa koruma çalışmalarına gelen finansal destek orta vadede daha da artacak. Doğa Derneği, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini dünya ölçeğinde tanınması için sürdürdüğü çalışmalara bundan sonra da tüm hızıyla devam edecek” dedi.


AÇIK GAZETE: Doğa Derneği’ni bu başarısından dolayı kutluyoruz. Açık Gazete ailesi olarak Doğa Derneği’nin bütün çalışmalarında yanlarında olduğumuzu yineliyoruz…

1018820cookie-checkAnadolu doğası dünya listesinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.