Anadolu Kültür Festivali Londra’da başladı

Anadolu Toplum Birliği ve Süleymaniye Kültür Merkezi tarafından İngiltere’nin başkenti Londra’da bu yıl altıncısı düzenlenen geleneksel Anadolu Kültür Festivali, Clissold Park’ta başladı.

Anadolu kültürünün farklı renklerini tanıtma amaçlı olarak düzenlenen festivalin açılışını, Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Ahmet Demirok, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Barones Sarah Ann Ludford, Lord Muhammed Sheikh, Hackney belediye Sözcüsü Jessica Webb, KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç, Türkiye’nin londra Din Hizmetleri Müşaviri Seyfettin Erşahin, Enfield Belediye Meclisi Üyeleri Yusuf Çiçek ile Yasemin Brett yaptı.

Festivalin açılışında konuşan Avrupa Parlamentosu Milletvekili ve İngiltere Lordlar Kamarası Üyesi Sarah Ann Ludford, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesinin önemine dikkat çekerek Türklere uygulanacak vize kolaylığının yakın zamanda sağlanmasını umduğunu söyledi.
Ludford, Kuzey Kıbrıs’ın geleneksel lezzeti olan hellim peynirinin Rum kesimi tarafından “hallumi” adıyla isim hakkının alınarak ticari bir mal olarak tescillenmesi için Avrupa Parlamentosu’na başvurulduğunu söyledi. Hellim peynirinin Kuzey Kıbrıs tarafında da var olduğunun farkında olduklarını vurgulayan Ludford, bu noktada her iki taraf için de eşit muamelenin yapılması için elinden geleni yapacağını ifade etti.

Lord Muhammed Sheikh de konuşmasında Türkiye’nin önemine vurgu yaparak, son dönemde ekonomik durumu ve bölgedeki etkisini övdü.

Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Ahmet Demirok da konuşmasında, Anadolu kültür Festivali’nin geleneksel olarak kurumlaştığını hatırlattı. Demirok, bu ve benzeri etkinliklerin Türkiye’nin kültürel zenginliklerini farklı toplumlara tanıtma açısından önemli olduğunu kaydetti.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Londra’da bulunan Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç da yaptığı kısa konuşmada Anadolu’nun kültür zenginliğinin tanıtılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Festival Organizasyon Komitesi Başkanı Akif Çulhaoğlu, İngiltere’deki en geniş ve uzun süreli etkinliği olan fesktival boyunca her yönü ile Türkiye’nin tanıtıldığını ifade etti.

MEHTER VE KILIÇKALKAN GÖSTERİLERİNE YOĞUN İLGİ

Festival için Türkiye’den gelen Bursa Yenişehir Belediyesi Osmanlı Mehter Grubu ile Kılıç Kalkan Ekibi’nin gösterileri ile yağlı ilk gün büyük ilgiyle izlendi.

Festival süresince, Hüseyin Goncagül ve tiyatro grubu tarafından Hacıvat ile Karagöz, İbiş ve Nasrettin Hoca skeçleri bu yıl da festivalin renkli bölümleri arasında yer alacak. ‘Emine Beder’le Yemek Yarışması’nda bu yıl da hanımların leziz yemek ve tatlıları yarışacak.

Bu yıl ilk olarak “Kapalı Çarşı” adıyla festivale eklenen alış veriş merkezinde firmalara satış yapma imkanı sunulurken, geleneksel Türk mutfağının tanıtımı ve yemek yarışmaları yapılırken, moda gösterileri, hat sanatı, Ebru sanatı, Nasreddin Hoca gibi Türk kültürünün önemli unsurları da 9 gün boyunca tanıtılacak.

Festivalde yapılacak yağlı güreş turnuvasında Londra Güreş ağası da seçilecek. Anadolu Kültür Festivali hafta boyunca sürecek ve 1 Temmuz Pazar akşamı sona erecek.

Anadolu kültürünün farklı renklerini tanıtma amaçlı olarak düzenlenen festivalin açılışını, Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Ahmet Demirok, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Barones Sarah Ann Ludford, Lord Muhammed Sheikh, Hackney belediye Sözcüsü Jessica Webb, KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç, Türkiye’nin londra Din Hizmetleri Müşaviri Seyfettin Erşahin, Enfield Belediye Meclisi Üyeleri Yusuf Çiçek ile Yasemin Brett yaptı. eurovizyon.co.uk

843820cookie-checkAnadolu Kültür Festivali Londra’da başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.