Anadolu’nun büyük ozanı unutulmadı

‘Pir Sultan Abdal göçelim, Pir elinden bade içelim, inkâr olandan kaçalım, inkâr bir gün parelenir…’
 
YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Unutulmaz türkülere imza atan Anadolu’nun unutulmaz ozanlarından Âşık Davut Sulari, hakka yürüyüşünün 31. Yılında Antalya’da düzenlenen bir etkinlikte anılacak.
Antalya Konyaaltı Alevi Kültür Derneği Cemevi Kadın Kolları’nın düzenlediği ‘Âşık Davut Sulari Anma Etkinliği’ 17 Ocak’ta Konyaaltı Cemevi’nde gerçekleştirilecek. 18 Ocak 1985’te yitirdiğimiz Sulari’nin yaşamını anlatan belgeselin de gösterileceği etkinlikte, çok sayıda sanatçı usta ozanın türkülerini seslendirecek. Atıyla Anadolu’yu karış karış dolaşarak geniş kitlelere ulaşan Âşık Davut Sulari, Türk dili ve kültürünün kuşaktan kuşağa aktarılmasında önemli yeri olan âşıklık geleneğinin yaşatılmasına büyük bir emek vermişti.
 
BİR YİĞİT GURBETE DÜŞSE, GÖR BAŞINA NELER GELİR
Bir güzelin aşığıyım erenler, Bir yiğit gurbete düşse, Seher vakti kalkan kervan, Bugün bayram günü âlem eğlenir, Küstürdüm barışamam, Siyah perçemini dökmüş yüzüne, Vardım kırklar kapısına ve Tan yıldızı gibi unutulmaz türkülere imza atan Anadolu’nun büyük ozanlarından Âşık Davut Sulari, hakka yürüyüşünün 31. Yıldönümünde Antalya’da düzenlenen etkinlikle anılacak.
SULARİ’NİN TÜRKÜLERİ HAVALANDIRILACAK
Antalya Konyaaltı Alevi Kültür Derneği Cemevi Kadın Kolları’nın düzenlediği etkinlikte, 18 Ocak 1985 yılında yitirdiğimiz Âşık Davut Sulari’nin yaşamını anlatan kısa bir belgesel gösterilecek. Fatoş Akgün’ün sunumuyla gerçekleşecek olan ücretsiz etkinlikte, Deniz Akgün, Doğuhan Karasu, Erhan Akın, Fahrettin Aksünger, Hüsamettin Işık, İbrahim Pala, İlyas Şimşek, Lale Doğan, Orhan Gürsoy, Selda Kurt, Taner Bektaş, Türkan Akyol, Ersin Akyol ve Yusuf Gezer gibi sanatçılar Sulari’nin türkü ve deyişlerini dillendirecek.
AT SIRTINDA İL İL DOLAŞARAK TÜRKÇENİN SES BAYRAĞINI TAŞIDI
Âşıklık geleneğinin geniş kitlelere ulaşmasında oldukça önemli bir etkisi olan Davut Sulari, 1925’te Erzincan’ın Çayırlı ilçesinde doğdu. 18 Ocak 1985’te Erzurum’daki bir âşıklar meclisi sırasında hakka yürüyen Sulari’nin gerçek adı Davurt Ağbaba idi. Dillerden düşmeyen türkülerinin yanı sıra deyişleri, atışma ve güzellemeleriyle tüm Anadolu’da sevilen bir ozan olan Sulari, Ortadoğu ve Avrupa’nın da pek çok ülkesini dolaşarak çalıp söyledi. At üstünde il il dolaşarak söylediği türkülerle âşıklık geleneğinin geniş kitlelere ulaşmasında önemli bir katkı sağlayan Sulari TRT radyolarında da halk müziği sanatçısı olarak çalıştı. Kendine özgü yorumuyla Anadolu’nun derin köklerinden taşıdığı kültürü son nefesine kadar dillendiren, çalıp söyleyen Sulari’nin kızı Edibe Sulari ise 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak kıyımında yakılarak öldürülen aydınlar arasında bulunuyordu.
2052760cookie-checkAnadolu’nun büyük ozanı unutulmadı
Önceki haberHDP’den AKP ve MHP’ye çağrı: 330’u bulursanız…
Sonraki haberKIBRIS… Kıbrıs’ta Talihsiz Cuma
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.